Tovább a tartalomhoz

Könyves-Tóth Mihály, az Opera fiatal trombitaművésze hozta el a II. díjat a 68. Prágai Tavasz Zenei Versenyről. A nemzetközi mezőnyben 132 pályázóból a zsűri előzetes ítélete alapján 65 versenyző indulhatott a háromfordulós megmérettetésen.

2016. május 7. és 15. között rendezték meg a 68. Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Versenyt. Trombita kategóriában idén a világ minden tájáról összesen 132 nevező adta be jelentkezését, azaz CD-n rögzített hanganyagát. A beérkezett felvételek szakmai elbírálása után 65 induló kapott meghívást az első fordulóra, amelyre többek közt Európa számos országából, Japánból, az Amerikai Egyesült Államokból, Venezuelából, Brazíliából, Mexikóból és Koreából is érkeztek versenyzők. A második körben közülük már csak tizenkét művész mutathatta meg hangszeres tudását, s végül mindössze négyen jutottak a döntőbe. A három fordulóban hét különböző darabot kellet eljátszani, klasszikus és modern műveket egyaránt. A héttagú nemzetközi zsűri ítélete alapján az I. helyezést Huw Morgan (Nagy-Britannia), a III. helyet Maio Martos Nieto (Spanyolország) nyerte el.

A II. helyezett Könyves-Tóth Mihály a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Kirsch János növendékeként 2015-ben diplomázott. A Magyar Állami Operaház Zenekarában 2012 óta játszik. Szintén ebben az évben ugyancsak II. helyezést ért el az Ulmi Nemzetközi Trombitaversenyen, 2013-ban pedig megnyerte a Budapesti Országos trombitaversenyt.

A prágai döntőt egyenes adásban közvetítette a YouTube, az alábbi linken 1:02:00-től látható Könyves Tóth Mihály produkciója: https://www.youtube.com/watch?v=d6UqYStCy4A

Fotó: Ivan Maly