Tovább a tartalomhoz

Az elmúlt napokban az Opera Zenekara kísérte Edita Gruberovát, Schöck Atalát, Vörös Szilviát és Krzysztof Bączykot a V4 országok fővárosait felkereső operaturnén. A Kovács János és Peter Valentovič által vezényelt hangversenysorozat varsói állomására Ókovács Szilveszter főigazgató is elkísérte az együttest, aki az alábbi gondolatokat fogalmazta meg a turné alkalmából.

"A magyar V4-elnökséghez kötődő, a magyar állam által támogatott, a Müpa által szervezett V4 operagálák sorozatát az Opera Zenekara valósítja meg. 65 zeneművész kollégánk szerdán a Varsói Filharmónia koncerttermében is nagyot muzsikált. Természetesen a leginkább szívet melengető a vegyes, négy nép kultúráját összefogni kívánó program magyar elemeinek elhangzása: mennyire mást, többet jelent “idegenben” Örzse dala, vagy a Hunyadi Palotása.  A közönség akárcsak előtte három nappal Pozsonyban, a szlovák főváros illusztris helyszínén is állva ünnepelte a mieinket, Vörös Szilviát (Pozsonyban Schöck Atalát) és a gála másik főszereplőjévé teljes természetességgel előlépő Edita Gruberovát. Edita természeti csoda, és maga a V4 gondolat megtestesült csicsergése, hisz úgy lett szlovák, hogy magyar anyától született, énekelt egy Smetana-áriát, lengyel közönség elött... (Édesapja pedig osztrák volt, de egy kis monarchiás íz ma mar semmit sem ront el...) Muzsikusaink már Prágában, ma este újra játszanak, aztán térnek haza az egyhetes útról. Minden jót Nekik – mi az elmúlt napokban minden jót megkaptunk Tőlük!"

Az Opera a magyar elnökség támogatásával megvalósuló, V4 országokat járó turnéja szeptemberben Janácek Jenůfa és Kodály Székely fonó című művének előadásaival folytatódik a három főváros legrangosabb színháztermeiben.


Fotók: Müpa Budapest – Hrotkó Bálint