Tovább a tartalomhoz

A tavalyi nagy sikerű operagála után úgy tűnik, az opera ismét szerves része a VeszprémFestnek: 2019. július 11-én, a fesztivál második napján az operairodalom egyik legnépszerűbb darabjának, Giuseppe Verdi Rigolettójának koncertváltozatát láthatja a közönség. 

A máig erős mondanivalójú, tragikus operát a műfaj nemzetközi sztárjai adják elő magyar művészekkel karöltve, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Férfikarát a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Medveczky Ádám vezényli. A hangversenyre Veszprém vára alatt, a Séd patak gyönyörű völgyében, a História Kertben kerül sor, több ezres nézőtér előtt.

A Rigoletto a XVI. századi Mantovában játszódik, librettója Victor Hugo Le roi s’amuse (A király mulat) című drámája alapján készült, annak bemutatója után húsz évvel. Hugo darabját komoly botrány övezte: a francia kormány – teljesítve a konzervatív körök kívánságát – betiltotta a művet. Az opera premierje 1851 március 11-én volt, Magyarországon 1852. december 18-án mutatták be először, a Nemzeti Színházban. A népszerű opera dallamai nem először hangzanak fel a Veszprémben. A darab 14 évvel ezelőtt, 2005-ben is műsorra került, óriási sikert aratva a fesztivál nézői körében.  

A mantovai herceg: René Barbera
Rigoletto: Paolo Gavanelli
Gilda: Zuzana Marková
Sparafucile: Szvétek László
Maddalena: Mester Viktória
Monterone gróf: Kovács István
Marullo: Káldi Kiss András
Borsa: Kiss Péter
Ceprano gróf: Szüle Tamás
Ceprano grófné: Megyimórecz Ildikó
Giovanna: Bakos Kornélia
Apród: Nagy Zsófia
Porkoláb: Kristóf István

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor).

Vezényel: Medveczky Ádám

2019. július 11. (cs) 20:00 | Veszprém, História Kert