Tovább a tartalomhoz

Grace Notes címmel különleges, afrikai és európai szakrális énekeket, dalokat felvonultató műsorral érkezik hazánkba a világ egyik legsokszínűbb énekegyüttese. A Fokvárosi Operaház Kórusa 2019. október 2-án 19:00 órakor ad ingyenes koncertet a Felsővízivárosi Szent Anna-plébániában.

A Dél-Afrikából érkező kórus nemcsak hazájának zenei kultúráját beszéli anyanyelvi szinten, de a nyugat-európai kórusirodalomban is otthonosan mozog. Műfajilag ugyancsak változatosság jellemzi őket: repertoárjukon egyaránt megjelennek a tradicionális himnuszok, a spirituálék, a hagyományos kóruskompozíciók, de dzsessz-darabok is. Grace Notes című műsorukkal – a cím egyszerre utal a díszített és az isteni kegyelem felé vezető hangokra – épp az európai és az afrikai egyházi kultúra hasonlóságait kívánják felmutatni a két világ merőben eltérő zenei hagyományain keresztül. A koncerten a keresztény mise rendjébe illeszkedő tételek váltakoznak az afrikai szertartások körmenetét, révületi vagy ünnepi részét kísérő zenékkel. Palestrina, William Byrd, Arvo Pärt és Anton Bruckner szakrális művei kerülnek párba zulu, sotho és venda dalokkal.

A jelenleg Marvin Kernelle karigazgató vezetése alatt működő együttest az International Opera Awards 2013-ban „Az év kórusa”-díjjal tüntette ki. Hazájukon kívül számos európiai országban léptek már fel, az Operával való partneri együttműködés keretében pedig most Budapestre is eljutottak. A Batthyány téri Felsővízivárosi Szent Anna-plébániában adott október 2-i koncertjükre a belépés díjtalan.


Forrás: Cape Town Opera