Tovább a tartalomhoz

2016. április 17-én mutatja be a Csipkerózsika című klasszikust a Magyar Nemzeti Balett az Operaházban a világhírű koreográfus, Sir Peter Wright színrevitelében.

A Csajkovszkij és Marius Petipa által megalkotott Csipkerózsika 1890-es, szentpétervári ősbemutatóját számtalan alakítás, átdolgozás követte, mire a darab az egész világon elterjedt. Nyugaton 1921-ben jelent meg az Orosz Balett Londoni előadásán. A Magyarországon eddig játszott két változat a szovjet-orosz hagyományhoz kapcsolódik, a hazai bemutató 1967-ben volt, utoljára pedig 2003-ban játszotta a Magyar Nemzeti Balett. Csajkovszkij balettzenéje a korszak egyik remekműve, kiválóan mutatja meg a szituációkat és a cselekmény karaktereit, miközben önmagában is izgalmat, feszültséget kelt. 

A 2016-os budapesti bemutató koreográfiáját a világhírű Sir Peter Wright készítette az eredeti, Marius Petipa-féle ősváltozat nyomán. A darab látványvilága egészen varázslatos, klasszikus, mesebeli színpadképet varázsol elénk, jelmezeit a legaprólékosabb kézimunkával készítették az Opera varrodájában. A londoni születésű Sir Peter Wright balettmestert, koreográfust 1993-ban lovaggá ütötték elévülhetetlen érdemeiért, a Birmingham Royal Ballet felvirágoztatásáért, amely által a kiválóan képzett klasszikus együttes önállóvá vált. Színpadra állításai messzemenőkig kidolgozottak, munkáinak állandó jellemzője az igényesség és a drámai hatások kiváló alkalmazása. Csipkerózsika-koreográfiáját műsoron tartják Bécs, Amszterdam és Anglia társulatai. Sir Peter Wright vallja, ez a koreográfia a nagy tradíciókkal rendelkező klasszikus együttesek bibliája, amit a legnívósabb helyeken szinte kötelező repertoáron tartani.

Budapesten négy szereposztásban játssza a Magyar Nemzeti Balett, a főszerepekben az együttes vezető szólistái. A hagyománytisztelő, tradicionális előadás bár megidézi a balettmese első változatait, a koreográfia azonban már a mai igényekhez alkalmazkodik. A nyolc előadást Dénes István és Szennai Kálmán vezényli.