Tovább a tartalomhoz

Több mint másfél évszázada már annak, hogy 43 férfikórus meghívást kapott Pestre, az első országos magyar dalárünnepélyre. A többnapos rendezvény sikere nyomán a dalegyletek 1865. augusztus 20-án a Városligetben is bemutatkoztak, ahol Erkel Ferenc vezényletével tartották meg közös előadásukat. A közönség kitörő örömmel ünnepelte az eseményt, egyúttal nemzeti operáink szerzőjét „az összes hazai dalegyletek örökös főkarmesterévé” választották.

E nemes hagyományt 2016-ban keltette újra életre az Opera a zeneszerző nevét viselő színházban. 2022-ben – két év kényszerű kihagyás után – ismét megrendezi az Erkel Színház a Dalárnapot, ahová várjuk a határon innen és határon túlról érkező zeneszerető kórusokat.

A 2019 óta internetes felületen zajló kórusverseny is átszövi a programot, és a nap folyamán kitölthető (az esti operaprodukció témájához kapcsolódó) kvízjáték is – mindkettő ezúttal is egy komoly főnyeremény ígéretével kínál izgalmas elfoglaltságot a kórustagoknak, valamint az őket elkísérő – avagy akár otthonról izguló – rajongóknak és a szervezőknek egyaránt. 

Hagyományainknak megfelelően a Dalárnap eseményeit teljes estés operaelőadás zárja, ráadásul idén különleges produkció koronázza meg a számunkra kisebbfajta jubileumot jelentő, ötödik rendezvénynapot: Gaetano Donizetti Az ezred lánya című vígoperájának bemutató előadására pár nappal a Dalárnap előtt kerül sor, így a nap folyamán fellépő kórusok még „melegében fogyaszthatják” ennek a kissé elfeledett (Magyarországon közel fél évszázada elő nem adott) remekműnek Polgár Csaba által színpadra állított modern változatát. Sőt, pár perc erejéig – a zene nyelvén – akár „hozzá is szólhatnak”, hiszen az előadás közreműködőivel való közös éneklés lehetősége a korábbi évek gyakorlatához hűen, ezúttal sem marad el! 

Időpont: 2022. január 23. (vasárnap) 9:00–22:00

Helyszín: Erkel Színház (Budapest 1087, II. János Pál pápa tér 30.)

A jelentkezési határidő: 2021. december 1.  

A jelentkezéseket a rendelkezésre álló műsoridő beteltéig, azok beérkezési sorrendjében fogadjuk el. A kórusok műsorának maximális időtartama előreláthatólag 8 perc. A jelentkező kórusoknak elküldjük a közös előadásra megtanulandó kottakivonatot és a programmal kapcsolatos részletes tájékoztató levelünket. 

Az érdeklődők további információkat a dalarunnep@opera.hu e-mail-címen kaphatnak az Operaház Énekkari Titkárságától. 

Tájékoztatásul közöljük, hogy jelenleg intézményeinkben sem vendégelőadóink, sem nézőink tekintetében nincsenek korlátozások. Az Opera vezetőségének, avagy a kormányzati szerveknek ezzel kapcsolatos változását előidéző esetleges döntéséről időben értesítjük Önöket. 

Fotó: Rákossy Péter