Tovább a tartalomhoz

A Diótörő Fesztiválhoz kapcsolódóan az Opera idén is birtokba veszi az Andrássy úti épület előtti területet, és 2017-ben előszőr a II. János Pál pápa tér egy részén is Csajkovszkij művének néhány jellegzetes elemével és mini adventi vásárral teremt meghitt karácsonyi hangulatot az év végéig.

Az Operaház előtt sorakozó kis házikókban idén is megtalálhatók lesznek a népszerű standok: az Opera Fleur egyedi mézeskalácsokkal, adventi díszekkel és kézműves termékekkel készül az ünnepekre, míg a másik házikóban különböző ízű gofrikkal, óriás palacsintákkal, sült gesztenyével és forró italokkal várják a közönséget. 

Az Erkel Színház előtt az Opera Gasztronómia forró italokat, míg a Tele Kürtős hagyományos és töltött kürtőskalácsot kínál a nézőknek. A forralt bor árusításában az esti előadások előtt egy órával idén is az Opera vezető énekesei és balettművészei segédkeznek. A házikók bevételének egy része és az előcsarnokokban megtalálható adománygyűjtő ez alkalommal is jótékony célt szolgálnak, amelyről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik. Az eseménysorozat partnerei az A’Capella Szőlőbirtok, a Piarista Bor és a Skrabski Pincészet.

A fesztivál szokás szerint advent első vasárnapján, 2017. december 3-án 17 órakor kezdődik a Hajós utcai Szfinx-teraszon, ahol a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának hagyományos mini koncertje után Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója méri ki az első forró italokat az érdeklődőknek. Ezt követően ugyanitt december 23-ig minden csütörtök, péntek, szombat és vasárnap délután amatőr kórusok járulnak hozzá énekükkel az ünnepi hangulathoz, az Erkel Színház előtti forgatagban pedig A diótörő szereplőit megformáló statisztákkal találkozhatnak a járókelők valamennyi előadást megelőzően. A színház előtt a Csajkovszkij-balett főszereplőinek figuráit rejtő zenélő hirdetőoszlopok, az Operaháznál a tízméteres karácsonyfa és a mellette felállított embernagyságú Diótörő-katona bábu nyújt további alkalomhoz illő fotótémát. A Dalszínház utcai teraszon található hatalmas szánon ünnepi szelfiket, sőt akár családi fotókat is készíthetnek az arra járók.

Nívós kiadványaival és számos ajándéktárgyával a néhány hete az Erkel Színház Bartók-termében megnyílt új ajándékboltunk is szeretettel várja a közönséget az előadások előtt és azok első szünetében. Az Erkel Shop megnyitása mellett az Operaházban található Opera Shop is a megszokott nyitva tartással üzemel.


Fotók: Pályi Zsófia és Nagy Attila