Tovább a tartalomhoz

2020. szeptember 11-én, A Francia Múzsa Szezonja első bemutatóján együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Eiffel Műhelyházban a Budapesti Francia Nagykövetség képviseletében Pascale Andréani rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Az Opera 2020/2021-es, „A Francia Múzsa Szezonja” címmel ellátott évadát a francia kultúrának, művészeknek és alkotóknak, valamint francia, és francia illetőségű műveknek szenteli. Az évad során 29 operát (ebből 11 bemutató), 11 balettet (ebből 2 bemutató), illetve 10 különleges eseményt és koncertet tűz műsorra, amelyek szorosan kötődnek a francia kultúrához. Az évad első bemutatója, a Kaktuszok című balett-est részeként az Erik Satie Trois Gnossiennes című zongoraművére koreografált pas de deux egyben az évad első francia illetőségű műve volt az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében. Az előadás szünetében Pascale Andréani nagykövet és Ókovács Szilveszter főigazgató együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, mely megerősíti a Nagykövetség és az alá tartozó budapesti Francia Intézet mint a francia kultúra terjesztéséért felelős intézmény, valamint az Opera abbéli szándékát, hogy a felek az évad során elősegítsék a másik fél kulturális-művészeti célkitűzéseit.

Az aláírási ceremóniát megelőzően Ókovács Szilveszter gyümölcsözőnek nevezte az Opera, a Francia Nagykövetség és a Francia Intézet együttműködését. „Nagyon fontos, hogy ezt a francia tematikájú évadot ötletekkel, szervezéssel, kölcsönös programcserével tudják támogatni.” Köszönetét fejezte ki a Budapestre delegált francia munkatársaknak, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy az Opera előadásaiban és programjaiban hitelesen tudja képviselni a francia szellemiséget. „Mindenhol jelen vannak a franciák, nagy kultúra, nagy tiszteletet érdemel, és nagyon örülünk annak, hogy mi is belefolyhatunk ennek a kultúrának és az ennek a talaján álló műveknek az előadásába, mert ezáltal máris a magyar kultúra gyarapodik" – tette hozzá a főigazgató.

Pascale Andréani kifejezte reményét az iránt, hogy minél többen eljönnek majd arra a rengeteg programra, amit az Opera kínál. „Számomra ez [az esemény] egy gyönyörű jele a barátságnak és annak a kulturális együttműködésnek, ami nagyon mélyen gyökerezik a francia és magyar kapcsolatokban” – mondta a nagykövet. 

Fotó: Nagy Attila