Tovább a tartalomhoz

2018. március 19-én örök búcsút vettünk Borsa Miklós építészmérnöktől. Az Operaház aulájában felállított ravatalnál az egykori barátok és pályatársak búcsúztatták a Magyar Állami Operaház egykori főmérnökét és műszaki igazgatóját.

Borsa Miklós munkásságát és érdemeit Ókovács Szilveszter főigazgató posztumusz Örökös Tag címmel ismerte el. 

"Tisztelt Örökös Tagok!

Intézményünk 16/2016-os szabályzata rendelkezik az adományozható díjak feltételeiről, lehetőségeiről. A itt foglaltak testületi autonómiáját tiszteletben tartva, ugyanakkor a 2016-ban benne alapított, az 1.2-es mellékletbe foglalt főigazgatói jogosultsággal másodszor élve értesítem Önöket, hogy Borsa Miklós építészmérnököt, egykori válogatott öttusázót, a Magyar Állami Operaház néhai főmérnökét és műszaki igazgatóját posztumusz az Örökös Tagok sorába emelem.

Borsa Miklós teljes, munkajogi szempontból aktív életét, annak 42 esztendejét szentelte szeretett Operaházának és Erkel Színházának: előbb főmérnökként, azután évtizedeken át műszaki igazgatóként szolgálta a magyar opera- és balettjátszás ügyét. Nemcsak gyártatott és építtetett, de tervezett is díszleteket, operához-baletthez egyaránt. Adatoló, pontosságra törekvő műszaki hajlamával, de történetmesélő énjével is hozzájárult több kötet megszületéséhez is, az Opera épületeit és az abban folyó életet egyaránt megénekelve. Példás hűségét, odaadását köszönjük e címmel is.

A mai naptól tehát Borsa Miklós mérnök úr a Magyar Állami Operaház 133 esztendős történetének 128. Örökös Tagja.

Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük.

Budapest, 2018. március 19.

Ókovács Szilveszter
főigazgató"

Fotó: Berecz Valter