Tovább a tartalomhoz

A közelmúltban elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas, Szent István renddel kitüntetett zeneszerző és karmester, Eötvös Péter nyilvános búcsúztatását 2024. április 18-án (csütörtökön), 16:00 órától tartják az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványnak is otthont adó Budapest Music Centerben (1093 Budapest, Mátyás utca 8.). Ebből az alkalomból ugyanezen a napon 21:00 órától az M5 csatorna műsorára tűzi a szerző Valuska című egyetlen magyar nyelvű operáját.

Nagy pillanata volt a magyar zeneirodalomnak, amikor a 2023/24-es évad egyik csúcspontjaként az OPERA bemutatta az első magyar nyelven írott Eötvös Péter-operát (szövegkönyv: Keszthelyi Kinga, Mezei Mari). A mű Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényének zenésszínpadi adaptációja, de a történet a Werckmeister harmóniák című filmből már ismerős lehet, amelyet a zeneszerző természetesen más aspektusból közelített meg, mint annak idején Tarr Béla, a film rendezője. „Valuska, a tisztalelkű fiatalember a manipulatív társadalom áldozatává válik egy kitömött bálna árnyékában” – nyilatkozta Eötvös Péter tizenharmadik, a Magyar Állami Operaház megrendelésére készített operájáról. Varga Bence produkcióját (díszlettervező: Devich Botond, jelmeztervező: Huszár Kató, világítástervező: Baumgartner Sándor) a nemzetközi kritika is elismeréssel fogadta.

A főbb szerepekben: Haja Zsolt (Valuska), Szalontay Tünde (Narrátor), Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Hábetler András (Tanár úr), Farkasréti Mária (Parasztasszony), Cser Krisztián (Posztókabátos férfi), Horváth István (Direktor)

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), vezényel: Szennai Kálmán.

A közvetítést az M5 április 19-én 22:30-tól megismétli, a felvétel az OperaVision oldalán július 19-éig ingyenesen megtekinthető.

Fotó: Nagy Attila