Tovább a tartalomhoz

A világhírű magyar operaszerző, aki a napokban ünnepelte 80. születésnapját, a Magyar Állami Operaház megbízásából írt első magyar nyelvű operájának közvetítésével folytatódik a budapesti dalszínház együttműködése a népszerű internetes platformmal. A Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde, Farkasréti Mária, Hábetler András és Cser Krisztián főszereplésével készült előadás 2024. január 19-én 19:00 órától hat hónapon át ingyenesen látható. A projekt az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával valósul meg.

Eötvös Péter Valuska című egyfelvonásos tragikomikus groteszkje az ugyancsak nemzetközileg elismert magyar író, Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényének zenésszínpadi adaptációja. A történet szerint egy zűrzavaros kisvárosba az éjszaka vándorcirkusz érkezik, ami a világ legnagyobb kitömött óriásbálnáját kínálja látványosságként. A cirkuszt a polgármester, Tünde asszony hívta a városba befolyása növelése érdekében, az apró társulathoz tartozó, Herceg nevű apró torzszülött azonban rombolásra buzdítja az odasereglő, eleinte hallgatag csőcseléket, aminek hatására fosztogatás, gyújtogatás és gyilkolás veszi kezdetét. Az események középpontjába a félnótás postai újságkihordó, Valuska János keveredik. „Valuska, a tisztalelkű fiatalember a manipulatív társadalom áldozatává válik egy kitömött bálna árnyékában” – fogalmaz Eötvös Péter tizenharmadik operájáról.

A 2023. december 17-én készült felvételen a főbb szerepeket Haja Zsolt (Valuska), Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Farkasréti Mária (Parasztasszony), Hábetler András (Tanár úr), Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona), valamint Szalontay Tünde (Hagelmayer / Narrátor) alakítják. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) vezényel: Szennai Kálmán. Az előadást Varga Bence rendezte.

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Europa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű internetes portálját, hogy ingyenesen hozzáférhető előadásfelvételek segítségével az opera műfaját a vájtfülűek mellett a laikusok körében is népszerűsítse. Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, 17 ország 30 operatársulatával együttműködésben működő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe, kapcsolódó anyagai segítésével pedig hozzá kíván járulni a művek jobb megértéséhez. A Magyar Állami Operaház az elmúlt hét évben eddig Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán és Hunyadi László, Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény, Giordano Andrea Chénier, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, és Wagner Parsifal című előadását tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé a www.operavision.eu címen elérhető felületen. A Valuska 2024. július 19-ig lesz megtekinthető, de január 21-ig még a Hunyadi László is megtalálható az oldal kínálatában.

Fotó: Nagy Attila