Tovább a tartalomhoz

A Siegfried 2017.  március 19-i bemutatójával folytatódik a Ring-tetralógia színrevitele az Operaházban. A sorozat alkotógárdája változatlan: a darabot M. Tóth Géza rendezi, a karmester Halász Péter, míg a főbb szerepekben az Opera kiemelkedő énekesei mellett három külföldi vendégművész is közreműködik.

M. Tóth Géza a négy darabot átfogó, egységes dramaturgiai és vizuális koncepciója mentén haladva állítja színpadra a tetralógia harmadik részét. Az ősgermán mítoszon alapuló történet ugyan egy napjainkra emlékeztető mesei világban játszódik, mégis hű marad a monumentális alkotás szerzőjének eredeti elképzeléseihez. „A Wagnerre és korára jellemző fontos kérdésfelvetés, hogy vajon az új világrend [...] mennyire állja ki az idő próbáját az emberi és a klasszikus társadalmi értékek tekintetében” – fogalmazott a rendező, aki az új világrendként a fogyasztói társadalmat határozza meg.

Az Operaház A Nibelung gyűrűjének színrevitelével nemcsak a Wagner-fanatikusok figyelmét kívánja felkelteni, hanem új rajongókat is meg akar nyerni a német szerzőnek és nagyszabású, összművészeti alkotásának. Az animáció műfajából érkező M. Tóth Géza ez alkalommal is több projektorral, valamint átlátszó és félig átlátszó anyagok segítségével hoz létre tereket és olyan felületeket, amelyekre a rendező alkotócsapata, a KEDD Kreatív Műhely készít látványos vetítéseket. A futurisztikus, a képregények világára reflektáló jelmezeket idén is a filmes munkái révén ismertté vált fiatal jelmeztervező, Bárdosi Ibolya készítette, míg a díszletekben Zöldy Z Gergely, a koreográfiában Venekei Marianna nyújtott segítséget a rendezőnek, az Operaház Zenekarát ez alkalommal is Halász Péter vezényli.

Az előadásban az Opera tapasztalt Wagner-énekesei működnek közre. Siegfriedet a Nationaltheater Mannheimnél korábban 6 évet töltött tenor, Kovácsházi István formálja meg, Fafner szerepében több évtizedes rutin birtokában tér vissza Rácz István basszista, Gál Erika pedig Erda földistennőt alakítja, aki A Rajna kincse után tér vissza ebben a szerepben. A budapesti Opera világszerte ünnepelt szopránja, Sümegi Eszter most Brünnhildével bővíti Wagner-repertoárját, míg Szemere Zita erdei madárként mutatkozik be a tetralógiában.

A magyar kiválóságok mellett három elismert külföldi vendégművész is közreműködik a Siegfried idei előadásaiban. A vándor szerepét a megtestesült Wotan, a lett basszbariton, Egils Siliņš ölti magára. Jürgen Sacher, a hamburgi Staatsoper társulatának egyik oszlopa, a Richard Wagner Társaság egykori ösztöndíjasa formálja meg Mimét. A Rajna kincse után ismét Alberichként tér vissza az Operába Marcus Jupither. A svéd bariton hazája egyik legismertebb és legkeresettebb operaénekese.

A Siegfried a március 19-i bemutatót követően még három alkalommal szerepel az Opera idei évadának műsorán.

Fotó: Nagy Attila