Tovább a tartalomhoz

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, köztük Fürjes Anna operaénekest, akit a Magyar Állami Operaház közönsége is többször láthatott színpadon.

Fürjes Anna mezzoszoprán 2020-ban Marton Éva és Meláth Andrea növendékeként végzett a Zeneakadémián, és elnyerte a Wagner Társaság ösztöndíját, valamint a nemzetközi felsőoktatási ösztöndíjat is. Az Operában pedig még egyetemi hallgatóként debütált 2020 februárjában Ponchielli Giocondájának Laura szerepében, a járvány előtt pedig szintén az Erkel Színházban Verdi Aidájában a Főpapnőt alakította. A dalszínház nyári vidéki turnéin a Carmenben Mercédèsként láthattuk, és ugyanebben a szerepben nemrégiben az online közöség is hallhatta őt az OperaSzerdában, de meglepetésvendégként a MaszkaBál-sorozat egyik adásában is feltűnt.

A zsűriben a magyar zeneművészet szaktekintélyei, dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a grémium elnöke, Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima-díjaszongoraművész, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész, Fazekas Gergely zenetörténész, Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező foglaltak helyet.

Fürjes Anna mellett Berecz Mihály zongoraművész, Hotzi Mátyás gordonkaművész, Kecskés D. Balázs zeneszerző, Láposi Dániel ütőhangszeres művész, zeneszerző, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Osztrosits Éva hegedűművész, Sztranyák Dávid basszusharsona-művész, Várallyay Petra hegedűművész, jazz-zongorista, zeneszerző, valamint Vida Mónika Ruth zongoraművész vehette át a Junior Prima Díjat.