Tovább a tartalomhoz

Ahogy azt már megszokhatta a közönség, ha hosszúhétvége, akkor háromszoros élmény a Magyar Állami Operaház közvetítéssorozatában! Ezúttal Tallér Zsófia gyermekoperája, ifj. Johann Strauss legnépszerűbb nagyoperettje és egy Bach zenéjéből összeállított különleges est tekinthető meg az Opera és a Papageno felületein.

A gyermeknap előestéjén, május 30-án, szombaton 19 órától az Opera YouTube-csatornáján a Leánder és Lenszirom című meseoperát tekinthetik meg kicsik és nagyok egyaránt. Az Opera felkérésére íródott művet ugyanis igényes, kifejező és szórakoztató zenéje miatt korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánljuk. Az Erkel-díjas zeneszerző, Tallér Zsófia Szilágyi Andor mesejátékából írt operát Szöllősi Barnabás librettójára. Koboldok, varázslat, átok, szerelem – mi kellhet még egy jó meséhez? Hát, mesés látványvilág, de Ambrus Mária díszleteinek és Benedek Mari jelmezeinek hála abban sincs hiba. A színes teret Ladányi Andrea koreográfiái tarkítják tovább. A fantasztikus karakterek bőrébe többek közt Bakonyi Marcell, Molnár Ágnes, Boncsér Gergely, Wierdl Eszter, Hábetler András és Meláth Andrea bújik az MTVA 2015-ben készített Erkel színházbeli felvételén. Az Opera Zenekart a sokrétű, rendhagyó produkcióiról ismert Bogányi Tibor dirigálja.

Ha valaki szereti ezt a sokszínűséget – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt –, akkor másnap is érdemes az O/A – otthonra közvetítésére kattintani, hiszen május 31-én 19 órától ifj. Johann Strauss A cigánybáró című nagyoperettje látható a Papageno Facebook-oldalán. A „valcerkirály” Jókai Mórral való találkozásából született, operai igényességű darab a Kossuth-díjas Szinetár Miklós rendezésében került az Erkel Színház pódiumára 2017-ben – a felvétel is ebből az évből való. Az aktualizált szövegkönyv, a cselekményt körülölelő, Monarchia korabeli keretjáték, a Kék Duna keringő váratlan megjelenése és a Jókai-műből való prózai idézetek izgalmassá és frissé varázsolják a produkciót, amelyben Szinetár elsősorban a Duna-menti népek sokszínű egységét ünnepli. A 18-19. századot idéző jelmezeket Pilinyi Márta, a forgószínpadra épített körhinta dominálta díszletet Horesnyi Balázs tervezte. A látványos táncbetéteket a Duna Művészegyüttes táncosai adják elő, az Opera Zenekart Héja Domonkos vezényli, a főbb szerepekben Kiss-B. Atilla, Szakács Ildikó, valamint Wiedemann Bernadett látható és hallható.

Ráfordulva az új hétre és egyben a nyár első hónapjára, június 1-jén, pünkösdhétfőn 19 órától az Opera YouTube-csatornáján jelentkezik az O/A – otthonra, ezúttal egy igazi kuriózummal, az Ódry Színpadon bemutatott Örömünneppel. Noha Johann Sebastian Bach nem írt operát, a Magyar Állami Operaház igyekszik a szerző minél több dramatikus művét színpadra alkalmazni, így a passiókon túl az egyházi, ezúttal pedig a világi kantátákat is. Az Opera és a Színház- és Filmművészeti Egyetem többéves együttműködésének égisze alatt a kantáták témái mentén összekovácsolt programot a napokban 26. születésnapját ünneplő fiatal rendező, Tarnóczi Jakab álmodta színpadra, a látványvilágot Mikes Anna egyetemi hallgató tervezte. A 2018-as felvételen a zenei együttest Oberfrank Péter vezényli, az énekszólamokból lett szerepeket Balczó Péter, Cser Krisztián, Bakonyi Marcell, Busa Gabriella, Ducza Nóra és Rácz Rita énekli.



Fotók: Nagy Attila, Csibi Szilvia, Rákossy Péter