Tovább a tartalomhoz

Az Opera idén is megünnepli a magyar kultúra napját. Az elmúlt évek hagyományát folytatva, az intézmény magyar zeneszerzők és előadóművészek emlékének adózik a Himnusz születésnapján.

Az alkalomra az Opera Trezor sorozat két új CD-vel bővül. Udvardy Tibor operaénekes 1939-ben mutatkozott be az Operaházban a Hunyadi László címszerepében. Operai szerepei mellett elismert oratóriuménekes is volt. A most megjelenő archív válogatásban többek között Erkel, Kodály, Verdi, Csajkovszkij, Leoncavallo, Bizet és Britten művei csendülnek fel a legendás tenor tolmácsolásában.

1973. október 6-án lépett fel az Erkel Színházban a német bariton, Dietrich Fischer-Dieskau, aki Hugo Wolf Eduard Mörike verseire komponált dalciklusát adta elő Szvjatoszlav Richter zongorakíséretével. A teljes koncert anyaga felkerül arra a CD-re, mely az előzővel együtt az Opera Shopban lesz kapható.

Hagyományainkhoz híven az Erkel Színházban egy magyar darabot, a 25 éve elhunyt zeneszerző, Ránki György remekművét, a Pomádé király új ruhája c. meseoperáját tűzzük színre 11 órától. Az Operaház főlépcsőjén pedig mini-tárlat látható Radnai Miklós kézirataiból, kottáiból és fényképeiből. Az intézmény egykori igazgatójáról, halálának 125. évfordulóján megjelenő könyv szintén hamarosan kapható lesz.