Tovább a tartalomhoz

2016. május 18-án Kolonits Klára operaénekes vehette át az 1964-es alapítású szakmai elismerést, a Székely-plakettet, a Fészek Művészklubban. A díjat Galambos Tibor, a Fészek igazgatója, és Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója adta át.

A Magyar Állami Operaház és a Fészek Művészklub Alapítványa először 1964. március 22-én, Székely Mihály, a legendás basszus – és a Klub egykori elnöke – halálának első évfordulóján adta át a róla elnevezett elismerést, a Székely-plakettet. Az első díjazott Ilosfalvy Róbert volt, őt követően pedig óta minden évben, Székely Mihályra emlékezve, egy elhunytának évfordulójához közel eső időpontban kitüntetnek egy operaénekest – hagyományosan olyan előadót, aki erre művészi teljesítménye és emberi értékei alapján egyaránt érdemes. A Csillag István szobrászművész tervezte Székely-plakettet idén Kolonits Klára szoprán vehette át a Czigány György költő, zenei rendező, választmányi tag vezette ünnepségen.

Kolonits Klára 1995-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola budapesti Tanárképző Intézetének magánének szakán. 1997-ben a III. Budapesti Nemzetközi Énekverseny 2. helyezettje, a Treviso-i Toti dal Monte énekverseny különdíjasa, 2000-ben a Magyar Rádió Énekversenyének első díjasa és különdíjasa, 2003-ban a Nemzetközi Haydn Énekverseny 2. helyezettje és különdíjasa. A Debreceni Csokonai Színháznál, a Szegedi Nemzeti Színháznál, a Szolnoki Szigligeti Színháznál, majd a Budapesti Operett Színháznál töltött évek után 2002-ben a Magyar Állami Operaházhoz szerződött. Vendégszerepelt az USA-ban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában. Repertoárján a drámai-koloratúr fach fajsúlyos szerepei sorakoznak, többek közt A varázsfuvola Éj királynője, a Hunyadi László Szilágyi Erzsébetje, de Verdi Traviatájának nőalakja és a Rigoletto Gildája is megtalálható széles palettáján. Alakításait mély beleérzőképesség jellemzi, a bel canto stílus egyik leghitelesebb tolmácsolója. Az Opera idei évadában négy szerepet énekelt, de hatalmas sikert aratott az Erkel Színházban a debreceni Csokonai Nemzeti Színház vendégjátékának női főszereplőjeként, a Traviata Violettájaként is. Évadzáró fellépése május 23-án lesz Bellini Capuletek és Montague-k című darabjában az Erkel Színházban. Kolonits Klárát 2010-ben Liszt-díjjal tüntették ki, 2013-ban pedig elnyerte az Opera legmagasabb szakmai kitüntetését, a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet.


Fotó: Rákossy Péter