Tovább a tartalomhoz

A szép éneklés a Magyar Állami Operaháznál alapkövetelmény. Most mégis ez, pontosabban a bel canto énekstílus kerül az Opera közvetítéssorozatának középpontjába. A Kossuth-díjas Kolonits Klára különleges estjét, valamint a bel canto és a verizmus határán táncoló Puccini Toscáját láthatja a közönség a hétvégén.

Május 16-án, szombaton 19 órakor az Opera YouTube-csatornáján folytatódik az O/A – otthonra című sorozat, ahol a Magyar Állami Operaház kétszeres Kamaraénekesnője, a Liszt Ferenc- és friss Kossuth-díjas koloratúrszoprán, Kolonits Klára Bel Canto Reloaded című áriaestjét* tekinthetik meg az érdeklődők. A 19. századi, elsősorban olasz operazenére jellemző stílus legnagyobb szerzőinek áriái hallhatók majd: a gála első felében Rossini és Donizetti, a másodikban Verdi játssza a főszerepet. A művésznő magra ölti többek közt Lammermoori Lucia, Lucrezia Borgia, Luisa Miller és Lady Macbeth karakterét is. A 2016-os, Erkel színházbeli felvételen olyan kimagasló énekesek csatlakoznak a primadonnához, mint Alexandru Agache, Brickner Szabolcs és Kovács István. Az Opera Zenekart Dinyés Dániel vezényli.

Másnap, május 17-én este 21 órától az M5 kulturális csatorna jelentkezik újabb operafelvétellel, méghozzá Puccini egyik leghíresebb művével, a Toscával. A szerelemről, hatalomról, erőszakról és az emberi természet határairól szóló drámai történetet Nagy Viktor „klasszikus és friss” rendezésében láthatják, amelyet évtizedek óta nagy sikerrel játszik az Opera, mert 1988-as debütálása óta is megállja a helyét. Vayer Tamás díszletei és Vágó Nelly jelmezei ugyancsak megunhatatlanok. Ahogy a Der neue Merker kritikusa fogalmazott: „Oly sok budapesti Tosca-előadás átélése után az volt a benyomásom, hogy a rendezés némileg frissített volt, ami köszönetet érdemlően minden nem természetes, csupán hatásokra állított gesztusok leépítéséhez vezetett.” A 2018-as felvételen a főbb szerepekben Boross Csilla, Fekete Attila, Fokanov Anatolij és Cseh Antal hallhatók, az Opera Zenekart Kesselyák Gergely vezényli.

* A Casa Ricordi S.r.l. – Universal Music Publishing Group szíves hozzájárulásával


Fotók: Nagy Attila, Rákossy Péter