Tovább a tartalomhoz

Simándy József (1916 – 1997) azon kevés magyar operaénekesek egyike, akiknek a pályafutásáról számos hang- és videofelvétel maradt ránk. A Magyar Állami Operaház a művész születésének centenáriuma, illetve halálának huszadik évfordulója tiszteletére egy különleges CD-vel szeretné árnyalni a ránk maradt Simándy-képet.

A tenor stúdiófelvételei mellett jó pár élő előadást őrzött meg a Magyar Rádió Archívuma, a szalagok egy része évtizedek óta hever a dobozában, s talán olyan is akad köztük, ami egyetlenegyszer került csak adásba. Ezekből a ritkaságokból készült a CD-re került válogatás.

Simándy József pályafutása is hosszú időszakot ölel fel, hiszen már 1940-ben az énekkar tagja lett, neve 1953 óta összeforrott Erkel Bánk bánjával. A lemezen egy 1958-as felvételen énekli Bánk híres áriáját. Utoljára 1984-ben, az újranyílt Operaházban alakította ezt a szerepet, a CD-n is hallható kettős pedig méltó színpadi búcsúja egy nagy művésznek. „Ráadásként” került a korongra egy gálán rögzített felvétel, ahol a 75 éves művész Lenszkij áriájával (Csajkovszkij: Anyegin) búcsúzik a tavasztól és az élettől

A válogatásban olyan további művekből hallhatunk részleteket, mint a Lohengrin, A nürnbergi mesterdalnokok (Wagner), a Simon Boccanegra, A trubadúr, az Aida, az Otello, Az álarcosbál (Verdi), a Manon Lescaut (Puccini), a Fidelio (Beethoven), a Bajazzók (Leoncavallo), a Brankovics György és a Hunyadi László (Erkel).

A CD megvásárolható az Opera Shopban.


Simándy József és Déry Gabriella a Hunyadi László című operában (Operaház Fotóarchívuma)