Tovább a tartalomhoz

Februárban is folytatódik az Opera fizetős streamingszolgáltatása. Az év második hónapjának kínálatában balett, opera-musical, klasszikus és kortárs mű is szerepel. A járványhelyzetre való tekintettel az évadban egyszeri alkalommal megtekinthető produkciókra az érdeklődők intézményünk honlapján és a jegy.hu felületén válthatnak jegyet.

Bár a járványhelyzet miatt a nyilvános előadások megtartása a színházakban továbbra sem lehetséges, a Magyar Állami Operaház változatlanul a nagyközönség elé szeretné tárni meghirdetett bemutatóit. Az Opera Otthonra című, szombati sorozatban 2021. február 6-án 20:00 órától a Párizs lángjai című balett látható. A Borisz Aszafjev zenéjére készült, Vaszilij Vajnonen tánctervén alapuló és Michael Messerer által újragondolt koreográfia a balett-történet egyik emblematikus darabja, melyet Rományi Nóra jelmezei és Vyacheslav Okunev eredeti terveit alapul vevő Oleg Molchanov-díszletek tesznek teljessé. A főbb szerepeket a Magyar Nemzeti Balett két principálja – akik mindketten az Étoile cím birtokosai is –, Leblanc Gergely (Philippe) és Melnik Tatiana (Jeanne) alakítja. 

2021. február 13-án 20:00 órától A Mester és Margaritát tűzte online műsorára az intézmény. Az opera-musical Bulgakov azonos című szürreális regényére épül, melyet Gyöngyösi Levente kortárs zeneszerző foglalt különleges, rockos és szimfonikus kortárs elemeket is ötvöző zenei formába. A több idősíkban játszódó történet látványvilágát Kentaur alakította ki, míg a színpadra állítás a zenés színházban színészként és rendezőként egyaránt otthonosan mozgó Szente Vajk nevéhez fűződik. A címszerepekben Balczó Péter (A Mester / Jesua) és Sáfár Orsolya (Margarita) látható. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Hollerung Gábor vezényli, az előadás fényét a Magyar Cirkusz és Varieté artistái, valamint a Magyar Nemzeti Balett táncművészei emelik.

2021. február 20-án 20:00 órától egy Verdi-remek, a Don Carlos kerül a nézők képernyőire. A Schiller-drámán alapuló operát, melyben a hangsúly az egyéni érzelmeken, lelki rezdüléseken van, az elismert német rendező, Frank Hilbrich állítja színpadra Volker Thiele különleges díszletei között. A főbb szerepeket kiváló énekesek formálják meg: Bretz Gábor (II. Fülöp), Gaston Rivero (Don Carlos), Szegedi Csaba (Posa márki). A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs dirigálja.

A hónap végén, 2021. február 27-én 20:00 órától egy kortárs amerikai zeneszerző, Jake Heggie alkotását, a Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című operáját tekinthetik meg az érdeklődők. A Helen Prejean nővér valós eseményeket feldolgozó világhírű könyve alapján komponált mű a halálbüntetés valóságát ábrázolja Almási-Tóth András rendezésében, Lisztopád Krisztina jelmezeivel. Az online közvetítés során olyan jeles művészek és együttesek játékában gyönyörködhetünk, mint Meláth Andrea (Helen Prejean), Sólyom-Nagy Máté (Joseph De Rocher), Károlyi Katalin (Mrs. Patrick De Rocher), a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkara (vezető: Hajzer Nikolett). Vezényel: Thomas Kornél.

A fizetős szolgáltatásokkal párhuzamosan Opera Facebook-oldalán folytatódnak az ingyenes közvetítések is: a Tercett-Trió-kamaraestek hétfőnként, az OperaSzerda opera-keresztmetszetei szerdánként, a MaszkaBál-áriaestek pedig pénteken és vasárnap jelentkeznek továbbra is 20:00 órai kezdettel.

Fotó: Berecz Valter (Ments, meg Uram! – Dead Man Walking)