Tovább a tartalomhoz

A magyar operatörténet egyik legjelentősebb darabjával és a Magyar Nemzeti Balett egyik leglátványosabb produkciójával folytatódik az Opera közvetítéssorozata április 25-én és 26-án. Erkel Hunyadi Lászlóját az MTVA Archívumában, az Adolphe Adam zenéjére íródott A kalózt pedig az M5 kulturális csatornán láthatják az érdeklődők.

Az Opera vetítéssel, óriási szabadtéri nézőtérrel és izgalmas kiegészítő programokkal tarkított 2012-es Hunyadi-bemutatója az intézmény közelmúltjának egyik legemlékezetesebb eseménye volt. A produkció azóta is töretlen sikernek örvend, és április 25-én 19 órától végre megtekinthető online, az MTVA Archívumában, melyet az Opera Facebook-oldaláról lehet majd elérni. Aki az 1844-es opera ősváltozatát kedveli, nekik ajánljuk figyelmükbe az Opera Hunyadi-lemezét, akik viszont az Egressy-féle szöveg Radnai Miklós, Oláh Gusztáv és Nádasdy Kálmán által javított és felfrissített változatában hisznek, semmiképp ne hagyják ki a szombati közvetítést! Szűcs Gábor rendezőt a híres, sok homályos folttal bíró Hunyadi-sztori és az opera születésekor aktuális politikai viszonyok párhuzamai érdekelték elsősorban, az az összefüggés, ami miatt a 19. századi közönség egyként tapsolt a „Meghalt a cselszövő” kezdetű kórustétel után. Libor Katalin díszletei között és Kárpáti Enikő jelmezeiben olyan kiváló énekeseket hallhatnak majd, mint Fekete AttilaPataky Dániel, Szvétek László, Fodor Beatrix, Schöck Atala, Kálmándy Mihály vagy a világhírű Miklósa Erika. Az Opera Zenekart Héja Domonkos vezényli.

Vasárnap este 21:25-től a baletté lesz a főszerep: az angol romantikus költészet egyik nagyja, Lord George Gordon Byron A kalóz című költeményéből lett egész estés balettprodukció 2017-es felvételét láthatják az M5 kulturális csatorna hagyományos közvetítéssorozatában. A kalózok világa – akárcsak a betyároké vagy a haramiáké – erősen foglalkoztatta a 19. századi művészeket; a rejtélyekkel, kalandokkal és izgalmakkal teli életet élő figurák visszatérő alakjai lettek festményeknek, költeményeknek – s ezáltal zeneműveknek is. A kalózkapitány és a rabszolgalány különös szerelméről szóló történethez Adolphe Adam írt zenét. A koreográfiát a legendás Marius Petipa és Konsztantyin Szergejev alkotása nyomán Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás dolgozta át és igazította a Magyar Nemzeti Balett táncosainak karaktereire. Az egzotikus világot megidéző díszlet Rózsa István munkája, a látványos jelmezeket Rományi Nóra tervezte. A főbb szerepekben Kim Minjung, Radziush Mikalai és Rónai András láthatók. Az Opera Zenekart Déri András vezényli.


Fotók: Csillag Pál, Pályi Zsófia