Tovább a tartalomhoz

Érzékenyen reagálva a jelenlegi járványhelyzetre, az Opera Nagykövetei személyes látogatásaikat online videókra cserélték, hogy ezzel is segítsék a koronavírus okozta veszélyhelyzetben bezárt iskolák diákjait digitális tanulmányaikban.

Az Opera Nagykövetei program a Magyar Állami Operaház egyik köznevelési kezdeményezése, amely hetedik éve működik. A Nagykövetek eddig 6590 előadást tartottak 200 településen, bejárták az egész országot, sőt határainkon túli magyarlakta településekre is eljutottak, hogy népszerűsítsék az operai műfajokat és segítsék kinevelni a jövő közönségét. Irányításukkal az általános iskolai tanórákon vagy tanórán kívüli foglalkozásokon, az óvodákban, az idősotthonokban, a kulturális intézményekben egyedileg egyeztetett időbeosztással esik szó az opera és a balett színes világáról. 

A veszélyhelyzet márciusi kihirdetésével azonban a Nagykövetek látogatásai is szünetelnek. Alkalmazkodva a körülményekhez és felhasználva a kor vívmányait, a programban dolgozók új módszereket alkalmaznak és pontos szakmai ismereteket online órák keretében adják át. Ugyanis „nagykövet az Opera vagy más, operatagozattal rendelkező színház azon művésze lehet, aki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, aktívan már nem vesz részt konkrét produkciókban, de az évtizedek alatt felhalmozott tudását nem szeretné veszni hagyni. Halad a korral, azaz össze tud állítani és elő tud adni egy nívós prezentációt” – hangsúlyozta már évekkel ezelőtt is Bátori Éva operaénekes, érdemes és kiváló művész, a program szakmai vezetője, aki az Opera Magazinnak nyilatkozva azt is hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja, hogy az intézményekkel (legyenek azok a program gerincét adó köznevelési létesítmények vagy épp kulturális szervezetek, klubok) hosszú távú együttműködés jöjjön létre. „Egyszer megjelenni valahol, majd az elültetett magot nem ápolni kidobott energia” – mondta.

Ezeknek az alapgondolatoknak köszönhetőek a koronavírus okozta veszélyhelyzet idején készült video-előadások is, amelyeket általános iskolák és középiskolák pedagógusainak juttattak el az Opera közösségi vállalásai jegyében. Reményeink szerint 2020 őszétől az Opera Nagykövetei ismét személyesen tarthatják meg előadásaikat.

További információk: nagykovet@opera.hu

Választható előadások (többek között):

A Balett: általános iskola felső tagozatosok részére – 
Rujsz Edit balettmester, koreográfus

Mozart: A varázsfuvola: általános iskola alsó tagozatosok részére – 
Wendler Attila operaénekes

Általános előadás az operák világáról középiskolák részére – 
Ambrus Ákos operaénekes

Kodály: Háry János – 
Valter Ferenc operaénekes

Prokofjev: Péter és a farkas általános iskolák első osztálya részére –
Szebenyi Etelka ügyelő

A Magyar Állami Operaház aranykora
Clementis Tamás operaénekes

A zenekar hangszerei – 
Käfer György klarinétművész

Az Operaház titkai
Csonka Zsuzsanna operaénekes

Erkel: Bánk bán
Ujvárosi Andrea operaénekes

Opera, az érzelmek iskolája: a nevetés gyógyít –
Pánti Anna operaénekes

Erkel: Hunyadi László – 
Haramza László operaénekes

Az emberi énekhang fajtái
Erdélyi Erzsébet operaénekes