Tovább a tartalomhoz

A koronavírus-járvány következtében napról napra szigorodó előírások miatt művészeink és kollégáink is szobafogságra kényszerültek, így az Eiffel Műhelyházból közvetített operakivonatok sugárzása leáll. Az O/A – otthonra című kezdeményezés azonban folytatódik! 

Minden szombat és vasárnap este az Opera egy-egy kiemelkedő opera-bemutatójának, balettjének vagy hangversenyének felvételét láthatja a közönség az intézmény YouTube vagy a Papageno Facebook-oldalán. Kuriózumok karantén idejére – március 21-től.

Az elmúlt években olyan ritkaságok és nagyszerű produkciók születtek az Operában, mint a Doktor Faust, a Werther, Eötvös Vértelenül (Senza sangue) című operája, a Székely fonó, A kármeliták, a Farnace, és még hosszan sorolhatnánk. A balettrepertoár is gyönyörű klasszikus alkotásokkal és kortárs koreográfiákkal gazdagodott: A kalóz, Don Quijote, KylIng It – hogy csak néhányat említsünk. A dinamikusan fejlődő repertoár mellett pedig jólesik néha visszatekinteni ezekre a jól sikerült alkotásokra.

Az Opera elsőként március 21-én 19 órától Henry Purcell A tündérkirálynő című darabjának felvételét tárja a közönség elé kizárólag a Papapegno Facebook-oldalán. Almási-Tóth András 2016-os rendezésében a mű az 1940-es évek filmvilágába került, a barokk mester zenéjét élő dzsessz-betétek színesítik. A Sebastian Hannak által megálmodott látványvilág központi helyszínén, a Bárban a Fekete-Kovács Kvintett játszik, míg a barokk zenét olyan énekesek szólaltatják meg, mint Fried Péter, Gianluca Margheri, Ducza Nóra, Szemere Zita, Daragó Zoltán, Rab Gyula és Szappanos Tibor. A címszerepben pedig a világhírű Baráth Emőke látható. Az előadást a sokoldalú Benjamin Bayl vezényli.

Másnap, március 22-én, ugyancsak 19 órától, ám ezúttal az Opera Facebook-oldalán közvetítjük a 2015-ben bemutatott Nabucco 2017-es felvételét. A Mikó András klasszikus rendezését csaknem harminc év után váltó produkciót Kesselyák Gergely rendezte, aki egyben az előadás karmestere is. A koncepció szerint a darab egy egész emberi nemet érintő történelmi váltást és következményeit rajzolja ki. Az izgalmas látványvilágot Zeke Edit díszletei és Papp Janó jelmezei biztosítják, Verdi megunhatatlan zenéjét pedig olyan kiváló énekesek tolmácsolják, mint Alexandru Agache, Brickner Szabolcs, Bretz Gábor, Rálik Szilvia és Gál Erika.


Fotó: Nagy Attila (A tündérkirálynő)