Tovább a tartalomhoz

Magyarország Kormánya a koronavírus világjárvány kulturális, művészeti szférát érintő hatásának enyhítéséről szóló 1290/2020. (VI. 5.) Korm. határozatban döntött a kulturális élet szereplőinek okozott gazdasági nehézségek enyhítéséről, és ennek keretében az „Opera Mentőöv Program” létrehozásáról. A Program végrehajtására a Kormány a Magyar Állami Operaházat (a továbbiakban: „Opera”) jelölte ki.

Az Opera mint kultúrstratégiai intézmény a Program megvalósítása érdekében ezért pályázati felhívást hirdet a hazai operaélet területén tevékenykedő előadóművészek (magánénekesek, karmesterek, korrepetitorok), valamint a klasszikus balett műfajában működő balettmesterek anyagi támogatására. 

1. Pályázat célja:

A támogatás lehetőséget kíván teremteni az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására olyan előleg nyújtásával, aminek ellentételezéseként a pályázati feltételek szerint a művészek fellépési alkalmakat vállalnak. A támogatás célja, hogy a pandémiás időszak elmúltával az előadóművészek és balettmesterek továbbra is aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek, illetve az általuk ennek a támogatásnak a terhére nyújtott programok kapcsán az újrainduló kulturális élet országosan gyarapodhasson.

2. Pályázók köre:

2.1. A pályázaton részt vehetnek azon hivatásos magánénekesek, karmesterek, korrepetitorok és balettmesterek, akik
a) nagykorú magyar állampolgárok,
b) életvitelszerűen Magyarországon élnek (állandó magyar lakóhellyel rendelkeznek) és alkotnak, és
c) a pályázat benyújtásának napján és futamideje alatt 4 órás részmunkaidős jogviszonynál hosszabb foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban egyetlen munkáltatóval sem állnak, illetve akik egyéb rendszeres jövedelemmel nem rendelkeznek (pl. mesterművészek, örökös tagok, nemzet művésze díjazása, MMA juttatás, nyugdíj, életjáradék stb.),
d) a pályázat benyújtásának napján és futamideje alatt nem állnak nappali tagozatos hallgatói jogviszonyban.

2.2. A pályázaton nem vehet részt az,
a) aki a pályázat elbírálásában, illetve a döntés-előkészítésben részt vesz,
b) aki az a) pont szerinti személy közös háztartásban élő hozzátartozója, illetve
c) aki a szerződéskötésre olyan gazdasági társaságot jelöl meg a pályázati adatlapon, amelynek tulajdonosa az a) pont szerinti személy.

3. Pályázati cél megvalósításának időtartama: 2020. május 1-jétől 2020. december 31-ig, de legkésőbb az Opera üzemszerű működésének megkezdéséig.

4. Pályázati határidő: 2020. július 12.

5. Pályázat elbírálása: 2020. július 19.

6. Rendelkezésre álló keretösszeg: 533 400 000 Ft

7. Megítélhető támogatás: maximum bruttó 3 556 000 Ft / pályázó (valamennyi kapcsolódó adó- és járulék vonzattal együtt.

8. Támogatás jogcíme: előadóművészek díjazása és költségtérítése előleg

9. Pályázatok benyújtása:

9.1. Pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok:
a) hiánytalanul kitöltött és aláírt adatlap és nyilatkozatok – letölthető ITT
b) a pályázó szakmai önéletrajza
c) a pályázó opera- vagy balett repertoárja és referenciái

9.2. A pályázatot elektronikus úton (aláírva, scannelve) kell benyújtani a mentoovprogram@opera.hu e-mail-címre.

9.3. A pályázat nyelve: magyar

9.4. A pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul a személyes adatainak kezeléséhez a pályázat elbírálásához, illetve kijelenti, hogy a pályázatra vonatkozó adatkezelési tájékoztatót megismerte és az abban foglaltakat megértette.

9.5. A pályázat benyújtásával a pályázó a pályázati kiírás feltételeit maradéktalanul elfogadja, és magára nézve kötelezőnek ismeri el.

10. Pályázatok elbírálása:

10.1. Az érvényes pályázatok elbírálását az Opera által felkért szakmai bizottság végzi, amelynek fő szempontja a pályázó szakmai életútja és az Opera műsor- és próbatervének megvalósításában való lehetséges közreműködés.

10.2. A bizottság döntéséről az Opera e-mailben értesíti a pályázót. A bizottság döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye.

10.3. Érvénytelen a pályázat, ha
a) a pályázó nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek,
b) a pályázati adatlap, illetve a pályázati dokumentáció hiányos, és a hiányokat a pályázó felhívás ellenére (a felhívásban megjelölt határidőben) se pótolja,
c) a pályázati dokumentáció valótlan adatokat tartalmaz,
d) a pályázati dokumentáció benyújtása elkésett.

11. Szerződéskötés, folyósítás:

11.1. A nyertes pályázókkal az Opera szerződést köt az adatlapon feltüntetett módon (számlás vagy számfejtéses kifizetéssel), ami alapján a részükre megítélt összeg előleg jogcímén kifizetésre kerül a megadott bankszámlaszámra, amennyiben a pályázati kiírásban rögzített feltételek bekövetkeznek. Az előleg kifizetésének és elszámolásának részletes feltételeit a szerződés tartalmazza.

11.2. Az Opera és a nyertes pályázó a szerződéskötést megelőzően a teljesítendő feladatok köréről, időpontjáról és díjazásáról konzultálnak, és a szerződésbe a mindkét fél által elfogadott feladatok, időpontok és díjazások kerülnek rögzítésre. A konzultáció eredményeképpen kötnek a felek szerződést. Ennek elmaradása esetén a pályázat eredménytelennek minősül, és az Opera előleg fizetésére nem kötelezhető. A szerződésben a nyertes pályázó vállalja, hogy a szerződésben megjelölt előadóművészi, közreműködői feladatot a szerződés időtartama alatt teljesíti.

11.3. A nyertes pályázó a szerződés aláírásakor köteles az eredeti aláírást tartalmazó pályázati dokumentációt az Operának átadni.

11.4. Az előleg folyósításának feltétele a Korm. határozat szerinti összeg Opera része történő folyósítása, illetve a szükséges fenntartói (kormányzati) döntések hatálybalépése, valamint a mindkét fél által aláírt szerződés hatálybalépése.

11.5. Az előleg mértéke minden nyertes pályázó részére összesen legfeljebb bruttó 444 500 Ft/hó, amelynek folyósítása 2020. május 1-től számítva történik az Opera üzemszerű rendes működésének megkezdését megelőző hónap végéig.

11.6. Az Opera és a nyertes pályázó a szerződés alapján nyújtott előleg és a pályázó által teljesített szolgáltatással a szerződésben megjelölt módon, az ott meghatározásra kerülő időpontig elszámolnak.

12. Forrást biztosítja: Emberi Erőforrások Minisztériuma

13. Lebonyolító: Magyar Állami Operaház

14. Felelős munkatárs: Hegedűs Ágota (tel.: +36 1 814 7211, e-mail: hegedusagota@opera.hu)

A pályázati kiírás teljes szövege és az adatkezelési tájékoztató a mellékelt dokumentumban olvasható.