Tovább a tartalomhoz

Több évtizedes hagyományunknak megfelelően nagypénteken és húsvét hétfőn Richard Wagner Parsifal című zenés ünnepi játéka kerül színre az Operaházban. Vezető magyar énekeseink mellett az angol basszbariton, Pavlo Hunka lép fel kettős szerepben.




Polgár László egykori legendás szerepét, Gurnemanzot olyan vendégek is énekelték, mint Philip Kang, Robert Holl, Alfred Muff, Eric Halfvarson vagy Matti Salminen. Heiko Trinsinger, Alejandro Marco-Buhrmester és Gerd Grochowski után idén Pavlo Hunka gazdagítja a külföldi Amfortasok sorát. Fellépése ráadásul némi „koncepcióváltást” is ígér. 

Az ukrán apa és brit anya gyermekeként született angol basszbariton ugyanis ezúttal nemcsak a montsalvati lovagok múlhatatlan testi-lelki sebtől szenvedő királyát alakítja, hanem a Grál-közösség vesztére törő varázslót, Klingsort is. Így alkalma nyílik arra, hogy az élet „színét és fonákját”, a végső dolgokról való döntés éles kontrasztját, a mennyei és a démoni jellemzők kettősségét egy előadásban jelenítse meg. Egyedülálló vállalkozása afféle zenei rekordkísérletnek is tűnik. 

Pavlo Hunka partnerei Mikó András klasszikus rendezésében Bretz Gábor (Gurnemanz), Kovácsházi István (Parsifal), Kovács István (Titurel) és Németh Judit (Kundry).

Előadások: 2017. április 14. és 17. | Operaház

(Forrás: Opera Magazin)

A teljes cikk Ünnep az Operában címmel a mellékelt dokumentumban olvasható.


Fotó: Csibi Szilvia