Tovább a tartalomhoz

Plácido Domingo első operaházi fellépését 1214 vendég tekintette meg a Shakespeare Estélyen, amely az első, új formában megrendezett összművészeti est volt az Operaházban február 6-án.

Szombaton Plácido Domingo részvételével lezajlott a Shakespeare Estély, az évad legkiemelkedőbb társasági, művészeti és jótékonysági eseménye az Operában. Az estre 1214 vendég érkezett az Andrássy úti palotába, ebből közel négyszáz vacsoravendéget fogadott az intézmény, amelynek az alkalomhoz illő, extra díszítésére több mint 2800 szál virágot használtak fel. Csak a dekoráción reggel hét órától kapunyitásig dolgoztak, a teljes program előkészítése azonban közel fél évet vett igénybe. A gálaesten a világhírű sztárvendég mellett tizenhét operaénekes szólista, két balettszólista és tizennégy balettművész, hatvan énekkari, hetvenhárom zenekari művész és három karmester lépett fel, túlnyomórészt shakespeare-i ihletésű operai és balettművekből adtak ízelítőt.

A hatalmas apparátussal létrehozott esemény sikerrel zárult, a Shakespeare Évad művészi vonalvezetését tükröző program első részét, a legnívósabb szórakozást nyújtó főműsort jótékonysági árverés követte, a bevételt az Országos Mentőszolgálatnak adományozta az Opera. Az árverésre bocsátott tárgyak kikiáltási összege 1.243.000 forint volt, a licitet 3.735.000 forinttal zárták.  A harmadik tematikus összművészeti-jótékonysági estély első alkalommal zajlott megújult formában, melynek lényege, hogy a küldetést megtartva, az évadonként egyszer megrendezett, unikális eseményre a legszélesebb közönség előtt nyissa meg kapuit az Opera. Az előző évek gyakorlatán változtatva a nézőteret idén nem bontották szét. Az egyes tereknek új funkciót adva nyitották meg az Operaház legszebb termeit, a táncteret pedig az őszre megújult első emeleti büfében, a FesztyBárban alakították ki. A nézőtér ezekkel a döntésekkel maximális kihasználtság mellett teltházat vonzott Plácido Domingo első operaházi fellépésére, miközben teljesültek az Opera tematikus estélyeinek eredeti céljai is. A Shakespeare Estély kiemelt stratégiai és mobilitás partnere a BMW, médiatámogatói Gyémánt fokozatban a CEMP és a Népszabadság, Smaragd fokozatban a Heti Válasz, Rubin fokozatban a Képmás, az Origo és a HG Media. Kiemelt médiatámogatói a Centrál Media, a Marketing&Media, a Funzine, a PS és az Élet&Stílus.


Plácido Domingo fellépését és az év legvarázslatosabb programjának, a Shakespeare Estélynek teljes műsorát február 11-én csütörtökön 22:10-kor tűzi műsorára a Duna Televízió, így azok is részesei lehetnek az élménynek, akiknek már nem jutott jegy a szombati operagálára. A Magyar Állami Operaház negyedik tematikus, összművészeti estje már tervezés alatt áll, 2017-ben a Háry Estély címet viseli majd.

A február 6-i gálaest és estély másnapjának délelőttjén az Opera ismét hátrányos helyzetű gyermekeket invitált a dalszínházba. A jótékonysági esteket követően immár tradicionálisan megrendezik a Bálmorzsát, amelyre segítő szervezetek által jut el évente közel ezer kisgyermek az Operába. Idén ismét sikerrel valósult meg a kezdeményezés, Humperdinck meseoperáját, a Jancsi és Juliska előadását teltházas gyermekközönség élvezhette.


Fotók: Pályi Zsófia