Tovább a tartalomhoz

Számos külföldi sztár érkezik Budapestre az Opera 133. évadában. A szeptemberben induló szezonban 28 színpadi bemutatót és több ezer eseményt tartanak, megrendezik az eddigi legnagyobb tematikus fesztivált, a világon egyedülálló hatalmas apparátussal hat játszóhelyen várják a közönséget. A legkiválóbb hazai művészek mellett fellép Jonas Kaufmann, Elīna Garanča, Renée Fleming, Erwin Schrott, és dobogóra áll Eötvös Péter is.

Budapest felkerült a nemzetközi operatérképre – a következő szezonban a világ élvonalába tartozó énekesek egymásnak adják a kilincset a Magyar Állami Operaházban: jön Jonas Kaufmann, Elīna Garanča, Iréne Theorin, Joseph Calléja, Renée Fleming, Charles Castronovo és Marcello Giordani, Magyarországon először lép fel a világ egyik legkeresettebb basszistája, René Pape, énekel Tommi Hakala, Tetyana Zsuravel, Jürgen Sacher, Egils Silins, Kamen Chanev, Kristian Benedikt, Karine Babajanyan és Francesco Meli. Visszatér Edita Gruberová, Erwin Schrott, Ivan Magri, Rafael Rojas és Leo Nucci. Nemzetközi hírű hazai művészeink közül színpadra lép Komlósi Ildikó, Rost Andrea, Bretz GáborMolnár Levente, Boross Csilla és Miklósa Erika.

Az évad során a világ legnevesebb operajátszó helyszíneinek rendszeres vendégművészei lépnek a karmesteri dobogóra, köztük nagynevű olaszok: Evelino Pido, Alessandro De MarchiPaolo Carignani, Alexander Joel, Christian Badea, Pinchas Steinberg és Stefan Soltész.

A 133. évad az Opera ötödik tematikus szezonja, amely a 200 éves magyar operakultúra előtt tisztelegve a Magyar Évad nevet viseli. Az elnevezés további jeles apropója még a 2016-os Bartók-év, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója, illetve Arany János születésének bicentenáriuma és A fából faragott királyfi operaházi ősbemutatójának 100. évfordulója. Az Opera mindegyik jeles jubileumról külön nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg. A szeptemberben induló egyéves időszakban hat játszóhelyen 28 bemutató, 63 féle produkció, 431 opera- és balettszínpadi előadás, 37 hangverseny és gálaest, 2.000 egyéb program és minden eddiginél nagyobb tematikus fesztivál, a MagyarFeszt várja a közönséget. 

A repertoárépítés harmadik, befejező szezonjában barokktól a kortársig, klasszikustól a modernig, monodrámától háromszáz fős produkcióig megannyi színrevitel szerepel a kínálatban mind az opera, mind pedig a balett műfajában.  Purcărete-, Michieletto és Ljubimov-rendezés éppúgy látható majd, mint Kylián, MacMillan vagy Cranko munkái, a hazai alkotók közül Almási-Tóth Andrástól Szinetáron át Zsótérig tart a sor. Vidnyánszky Attila tíz év után tér vissza rendezni az Operaházba, ahol egykor főrendező volt – 2017-ben a Bánk bánt viszi színre. A bemutatók között lesznek slágerdarabok, így például a Lammermoori Lucia, melynek eredeti verzióját dirigálja Szabó Máté rendezésében Kocsár Balázs, az intézmény új főzeneigazgatója.

A Magyar Nemzeti Balett népszerű repertoárdarabjai mellett műsorra veszi a Don Quijote 2012-ben Szentpéterváron bemutatott változatát. Az Adam zenéjére koreografált A kalóz című darabot Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás koreografálja. Újra jelentkezik egész estés magyar balettpremierrel is a társulat: Dés László zenéjére készül A vágy villamosa, a táncmű alkotója Venekei Marianna. Ugyancsak különleges bemutatónak ígérkezik A fából faragott királyfi Frenák Pál színrevitelében.

A sajtóközlemény teljes szövege a mellékelt dokumentumban olvasható.

A 2016/17-es műsorkalendárium letölthető ITT.

A bérletes közönség március 16-31-ig újíthatja meg kártyáit. A Magyar Állami Operaház az idei szezonra helyezte új alapokra bérletstruktúráját: névre szóló, egyedi tervezésű, gyűjthető plasztik pontkártyát vezetett be, amely révén elsősorban a hazai, visszatérő látogatók juthatnak komoly kedvezményekhez. Az intézmény a Magyar Évadra 63-féle bérlettel várja közönségét, és a bérletvásárlók számára kialakított kedvezményes opciók – a Bónusz, a Bónusz+, a Szabad Bérlet és a Hatos Kártya – ismét elérhetők. A bérlettípusok palettája 10 új bérlettel bővül, az Operába 28 féle, az Erkelbe 26 féle és 9 féle kombinált, mindkét játszóhelyre szóló összeállításból választhatnak az érdeklődők. A bérletváltás új bérletesek számára április 1-től június 30-ig tart, az Opera Értékesítési Centruma 21. századi kényelemmel várja a vásárlóit.

A bérleti tájékoztató megtekinthető ITT.

A 2016/17-es évadot hirdető image kampányról is fellebbentjük a fátylat: az Opera leveti álarcát, és beengedi a nézőket azokba a kulisszákba, melyekben csak a művészek, alkotók – és segítőik – mozognak otthonosan: amely a közönség számára láthatatlan. Ez a kampány a lencsevégre kapott intim backstage pillanatoké. A kreatív sorozat „új dimenziós” valóság-ábrázolása idén a titkokról szól, a fátyol fellebbentéséről: inspirációként a fotóművészetre épít, olykor konkrét alkotások megidézésével, olykor az „itt és most” szenvedélyes lendületében rögzíti azt, amit az Opera szeretne magából megmutatni.

Az ElsőSorban kampány kulisszatitkait ITT fedezhetik fel.