Tovább a tartalomhoz

Május 18. és június 2. között rendezi meg valaha volt legnagyobb és legsokszínűbb fesztiválját a Magyar Állami Operaház. A Shakespeare400+ Fesztiválon az angol szerző halálának 400. évfordulója alkalmából három helyszínen 17 különféle adaptációt, köztük több bemutatót tűznek műsorra, a műsorfolyam sztárvendége a világhírű bariton, Bryn Terfel.

A Shakespeare400+ az Operaház tematikus Májusünnep-sorozatának 2016-os programfüzére. 16 nap, 31 előadás, 3 helyszín, a rendkívül gazdag kínálattal az Andrássy úti dalszínház mellett az Erkel Színházban és a Zeneakadémia Solti-termében várják a közönséget. A shakespeare-i vonatkozású repertoárdarabok – A makrancos Kata balett, a Falstaff, a Macbeth, az Otello operák és a West Side Story musical – kitűzése mellett négy bemutatót tartanak. 

Magyarországon először látható a fiatal kortárs szerző, Thomas Adès A vihar című műve, amelyet a nemzetközileg is elismert német zenész és rendező, Ludger Engels állít színpadra. A művész 2005-től a közelmúltig az aacheni színház főrendezőjeként dolgozott, ma szabadúszóként alkot Európa-szerte. Thomas Adès 2004-es operája az ősbemutatón az akkor 32 éves szerző dirigálásával robbant be az operavilágba a londoni Covent Garden színpadáról. A május 21-i budapesti bemutatón Prospero szerepében Franco Pomponi, Arielként Laure Meloy áll színpadra. Partnereik a főbb szerepekben: Horváth István, Szántó Andrea, Balczó Péter és Tarjányi Tamás, a produkció dirigense Halász Péter. A premiert további három előadás követi.

Ermanno Wolf-FerrariSly című, háromfelvonásos operájának olasz nyelvű bemutatóját a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével Göttinger Pál rendezi az Opera koprodukciójában. A librettó alapja A makrancos hölgy c. Shakespeare-komédia prológjának Ravasz Kristóf-története. Egy londoni kocsma közkedvelt vendége, Christopher Sly költő egy alkalommal ájulásig issza magát, Westmoreland grófja pedig úgy dönt, megviccelik a poétát: előkelő ruhába öltöztetik, a palotába viszik, és elhitetik vele, hogy ő maga a gróf, akiért szép „felesége”, Dolly imádkozik, hogy tíz évi álmából végre felébredjen… Az előadás karmestere Gyüdi Sándor, a címszereplő László Boldizsár. A produkció két alkalommal, május 27-én és 29-én látható az Erkel Színházban.

Ugyancsak különleges bemutatónak ígérkezik Benjamin Britten: Szentivánéji álom című operája. Magyarországon igen ritkán kerül színre a mű, az Opera pedig még nem játszotta. A színrevitel a Zeneakadémia Ének Tanszékével közös produkcióban jön létre, helyszíne a Solti György Kamaraterem. A darab május 27-én és 29-én látható Szabó Máté rendezésében, Dominic Wheeler vezényletével. Az előadás főbb szerepeiben olyan fiatal művészek működnek közre, mint Meili Li, Horti Lilla, Brassói-Jőrös Andrea, Zou You, Puck szerepében pedig Paizs Miklós tűnik fel az énekes szólisták között.

Az Erkel Színház aulájában Otto Nicolai A windsori víg nők című daljátékát viszik színre az Operaház énekkarának művészei. A téma legismertebb operafeldolgozása Verdi nevéhez fűződik (Falstaff). Német nyelvterületen azonban Nicolai változata a legnépszerűbb (1849 óta), Magyarországon azonban több mint 60 éve nem játszották. A Shakespeare400+ Fesztiválon Markó Róbert színrevitelét élvezheti a közönség május 24-én, vezényel: Erdélyi Dániel.

A Shakespeare400+ Fesztivál kiemelt programjainak sorában egyetlen szólóest szerepel: június 2-án a világhírű Bryn Terfel énekel az Opera színpadán. A sztárbariton 1990-ben debütált a Walesi Nemzeti Operaházban, majd az Angol Nemzeti Operában és Amerikában (Santa Fe) is bemutatkozott. Salzburg után a Covent Garden, majd a bécsi Staatsoper és a New York-i Metropolitan következett, majd Firenze és a milánói Scala közönségét is meghódította. Sikere gyakorlatilag a kezdetektől töretlen, fellépett Chicagóban, Párizsban, Sydneyben, San Franciscóban, Edinburgh-ben, Münchenben és Tokióban is, és már 1993-ban exkluzív szerződést írt alá a Deutsche Grammophon zenekiadóval.  Budapesti áriaestjén – a fesztivál szellemiségéhez igazodva – műsora első felében Verdi Otellójából, a Macbethből és a Falstaffból is előad egy-egy áriát.  Az esten közreműködik Sáfár Orsolya, László Boldizsár és a Magyar Állami Operaház Zenekara.

A Fesztivál teljes programját ITT találja, a teljes sajtóközlemény pedig cikk mellett letölthető.