Tovább a tartalomhoz

Egy legendára emlékező gála és egy világsztár magyarországi debütálása látható a hétvégén a Magyar Állami Operaház közvetítéssorozatának keretin belül. Simándy József születésének 100. évfordulója, valamint a Keresztény Farsang nevű gála volt a két emlékezetes este apropója.

Persze a világhírű magyar tenor 1997 óta nincs közöttünk, 2016-ban azonban, születésének 100. évfordulóján méltó gálával idézte meg Simándy József alakját az Opera. A Kovács János vezénylete alatt muzsikáló Opera Zenekar nemcsak a kiváló mexikói tenort, Rafael Rojast kísérte, de a Simándy nyomdokaiban lépdelő magyar tehetségeket is. Az esten látható és hallható László Boldizsár, Ujvári Gergely, Boncsér Gergely, Balczó Péter, Haja Zsolt, Kovácsházi István és Pataki Adorján is. A Simándy legendás szerepeiből összeállított műsoron találunk részleteket Erkel, Verdi, R. Strauss, Bizet, Wagner és Puccini operáiból. A színes program jól mutatja, milyen széles repertoárja volt a világszinten egyik leghíresebb magyar tenornak. A gálát május 23-án (szombaton) 19 órától láthatják az Opera YouTube-csatornáján.

Másnap, május 24-én 21 órakor az Opera legutóbbi estélyét tekinthetik meg az érdeklődők az M5 kulturális csatornán. Az Operaház felújítása óta az Erkel Színházban rendezett gálán a hagyomány szerint minden évben a nemzetközi operaélet legnagyobb alakjai lépnek fel sztárvendégként. A Keresztény Farsangon korunk egyik legkiemelkedőbb szopránja, a grúz Nino Machaidze jött vendégségbe. A díva életében először lépett fel Budapesten, de visszatérő énekese a New York-i Metropolitan Operának, a müncheni Bajor Állami Operaháznak, a Covent Gardenben található Royal Opera House-nak, és még sorolhatnánk. Ahogy az lenni szokott, a közreműködők listáját ezúttal is a legkiválóbb magyar énekesek (Boncsér Gergely és a Kossuth-díjas Kálmándy Mihály), a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Nemzeti Balettintézet táncosai, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara tette teljessé. Az estet Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényelte, Almási-Tóth András művészeti igazgató és Solymosi Tamás balettigazgató rendezte.


Fotók: Rákossy Péter, Nagy Attila