Tovább a tartalomhoz

2017. április 5-én a Fővárosi Közgyűlés nyolc új díszpolgárt választott, köztük Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendezőt, a Magyar Állami Operaház egykori főigazgatóját, örökös tagját és mesterművészét.


Szinetár Miklós 2017. február 8-án ünnepelte 85. születésnapját. Már tizenöt évesen megismerkedett az operák világával és korán elhatározta, hogy zenedrámákkal szeretne foglalkozni. Az Operában 1951 óta rendez, első előadása Auber Fra Diavolója volt. A zenés színház más területein, így az operett és musical műfajában is sikereket ért el. Televíziós operafilmjei közül A kékszakállú herceg vára 1980-ban Prágában elnyerte a legjobb rendezés díját.

Egy korábbi interjújában így nyilatkozott az intézményről: „Rengeteg személyes emlék köt ide. Ha fölnézek a harmadik emeletre, eszembe jut, hogy itt tanultam meg az Operaház repertoárját. Később a zenekar fölött a jobboldalon az igazgatói páholyban ültem hosszú évekig, ami azért volt kiváló hely, mivel onnan kétfelé irányulhatott a figyelmem: az egyik oldalon követni tudtam a színpadon zajló előadást, a másik oldalon pedig figyelhettem a nézőteret, hogy mit szól a közönség a látottakhoz. Amikor felmegyek a lépcsőházban, ott látom magam körül azokat a nagy énekeseket, karmestereket és rendezőket, akiknek a portréit én rakattam ki az igazgatásom idején, és azóta is a falakról tekintenek le ránk. Nagyon jó érzés, hogy bármikor jövök, mindig nagy szeretettel fogadnak, én pedig ma is nagyon otthonosan érzem itt magam, hiszen nekem mindig ez marad a Ház.” 

Legújabb rendezése, A cigánybáró bemutatója márciusban hatalmas sikert aratott az Erkel Színházban, júniusban pedig a 2005-ben megálmodott Rigoletto-előadással ünnepli címzetes főigazgatóját az Opera. 

A cigánybáró kapcsán az Opera magazin számára adott interjúja a mellékelt dokumentumban olvasható.


Fotók: Emmer László és Nagy Attila