Tovább a tartalomhoz

Fergeteges gála Jonas Kaufmann-nal és pszichológiai krimi Csajkovszkij módra – ismét izgalmas hétvége következik az Opera közvetítéssorozatában. A napokban születésnapját ünneplő legendás Marton Éva 70 éves jubileumi műsora szombaton, a Puskin nyomán íródott Pikk dáma vasárnap tekinthető meg az Opera YouTube-csatornáján.

Rossini, Csajkovszkij, Wagner, Erkel, Verdi, Giordano, Richard Strauss, Lehár és Puccini – csak a legnagyobb szerzők a gáláról, akik a páratlan karriert befutó Marton Éva pályáját övezték. A Magyar Állami Operaház a művésznő 70. születésnapja alkalmából felejthetetlen estet varázsolt az Operaház színpadára, amelyet Csikós Attila díszletei és Káel Csaba rendezői meglátásai tettek még látványosabbá. Az Óbudai Danubia Zenekart Ondrej Lénárd vezényelte, a műsoron pedig a jelenlegi hazai operajátszás tehetségei (Pataky P. Dániel, Orendt Gyula, Rácz Rita és Vörös Szilvia) és a Magyar Nemzeti Balett akkori két kiválósága (Felméry Lili és Apáti Bence) mellett a világ legismertebb aktív operaénekesei közt számontartott Grace Bumbry és Jonas Kaufmann is fellépett. A Batta András műsorvezetésével és Ókovács Szilveszter házigazdai szárnyai alatt megvalósuló gála ráadása maga Marton Éva volt, aki a Tosca híres Vissi d’arte-áriáját énekelte. Köszöntsék fel idén is a születésnapos művésznőt, és idézzék fel ezt a fantasztikus estét az MTVA jóvoltából az Opera YouTube-csatornáján június 20-án 19 órától!

Másnap, június 21-én, vasárnap, ugyancsak 19 órás kezdéssel, szintén az Opera YouTube-csatornáján a Csajkovszkij-testvérek népszerű operáját, a Pikk dámát láthatják. Puskin hátborzongató novellájából Mogyeszt Csajkovszkij készített szövegkönyvet, a zenét pedig természetesen Pjotr Iljics írta. Történet egy vagyontalan német katonáról, aki a pénzben reméli megtalálni boldogságát. Romantikus és bonyolult lélektani dráma, kísérteties titkok és persze a kártya hatalma… A klasszikus rendezés szerelmesei semmiképp se hagyják ki a közvetítést, hiszen Viktor Volszkij díszletei és Rafael Volszkij jelmezei csodálatos látványvilágot teremtenek Vagyim Milkov rendezéséhez. A 2003-ban bemutatott produkció 2017-es felvételén a főbb szerepekben Mihail Gubszkij (Hermann), Fokanov Anatolij (Tomszkij gróf), Haja Zsolt (Jeleckij herceg), Wiedemann Bernadett (A grófnő), Lukács Gyöngyi (Liza) és Mester Viktória (Paulina) hallható, közreműködik a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, vezényel Kocsár Balázs.



Fotók: Herman Péter, Pályi Zsófia