Tovább a tartalomhoz

Szakály György, Majoros Balázs és Cottonaro Gaetano munkásságát is díjazta a Magyar Nemzeti Balett egykori és mai művészei közöl a Magyar Táncművészek Szövetsége a Tánc Világnapja alkalmából. A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a díjak átadására ősszel, egy gálaest keretében kerül sor.

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze lett klasszikus balett kategóriában Cottonaro Gaetano balettművész, a Magyar Nemzeti Balett Grand sujet-je. Az évad legjobb férfi táncművésze címet érdemelte ki klasszikus balett kategóriában Majoros Balázs balettművész, Grand sujet, a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze (2019). Életmű-díjat kapott Szakály György balettművész, balettmester, egyetemi tanár, koreográfus, Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze.

A Tánc Világnapjaként 1982 óta ünnepeljük április 29-ét az UNESCO egyik tagszervezete, a Nemzetközi Táncbizottság kezdeményezésére, ezen az napon született ugyanis a balettművészet napjainkban is érvényes szabályainak, alapelvek megalkotója, Jean-Georges Noverre francia táncvirtuóz. A kezdeményezés célja a tánc népszerűsítése, és oktatásának hangsúlyozása.

Minden évben kiemelkedő táncművészek is megosztják gondolataikat ezen a napon. Idén  Gregory Vuyani Maqoma táncos, színész, koreográfus és táncpedagógus fogalmazott üzenetében úgy, hogy „elképzelhetetlen tragédiákat élünk meg, olyan időszakot, amit legjobban poszthumán korszakként tudnék leírni. (…) Amikor táncolunk, a testünk a térben mozog és egymásba gabalyodik. A mozgásunk ereje összekapcsolja a szíveket, megérinti a lelkeket, és gyógyulást hoz, amire oly kétségbeesetten szükségünk van. A cél ezért az, hogy a tánc legyőzhetetlen és oszthatatlan hidrafejjé változzon. Most már csak az kell, hogy még többet táncoljunk!”

Ladányi Andrea Kossuth-, Liszt- és Harangozó díjas balettművész, koreográfus a járványügyi vészhelyzetben előírt social distance, a kötelező fizikai távolságtartás kihívásait állította szembe, a tánc fizikai és virtuális kontaktusainak szükségszerűségével. „A kontakt, vagyis a kapcsolat minden táncművészeti műfaj eredője: személyes jelenlét nélkül, az online térben a tánc lényege szerint nem létezik. Mert a tánc – stílustól, műfajtól, iskolától függetlenül – az együttlétről szól. Az érzelmek átadásáról. Az egymáshoz tartozásról. A magunkért és a másikért való felelősségvállalásról. Arról szól, amiről a világ. Arról szól, amiről egy egészséges és jó világ.”

Gregory Vuyani Magoma és Ladányi Andrea teljes üzenete a mellékelt dokumentumban olvasható.