Tovább a tartalomhoz

Tokody Ilona lírai szoprán pályafutásának negyvenedik évfordulóján saját szerkesztésű műsorral lép a világot jelentő deszkákra az Operaházban 2017. március 13-án. Az évforduló alkalmából az Opera két kiadvánnyal is köszönti a művésznőt.






Tokody Ilona
pályafutása versenygyőzelmekkel vette kezdetét, majd a hazai és külföldi színházakban rendszeresen alakította elsősorban olasz és francia operák főszerepeit. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Franco Zeffirelli vagy Otto Schenk, egy színpadon állt Luciano Pavarottival, Jelena Obrazcovával, résztvevője volt Claudio Abbado és Giuseppe Sinopoli karmesterek nevével fémjelzett produkcióknak, és a nemzetközi operaélet nagyjai közül a mai napig barátság fűzi José Carreras és Plácido Domingo világhírű tenorokhoz. 

A március 13-i gálaesten az ünnepelt művésznő többek között a Simon Boccanegra, az Otello, az Aida, a Bohémélet és a Tosca híres nőalakjait is megeleveníti, a duettekben férje, Muskát András, valamint Alexandru Agache működik közre. A gálaestet a néhai Luciano Pavarottival rendszeresen együttdolgozó, a Három Tenor-koncerteket is vezénylő Ács János dirigálja.

Az elkövetkező hetekben jelenik meg az Örökös tagok-sorozatban Réfi Zsuzsa Lélekhangon című portrékötete, valamint a Magyar Rádió által 1990-ben, az Andrássy úton rögzített A végzet hatalma operaelőadás CD-változata, amelyben Leonora szerepét ugyancsak a művésznő alakította.

A Tokody40 gálaest teljes műsora megtekinthető ITT.