Tovább a tartalomhoz

A Magyar Állami Operaház a 2024. márciusi 5 napos munkabeszüntetés és az áprilisi 30 napos érdekképviseleti tárgyalások nyomán kötött megállapodás és Kollektív Szerződés kapcsán az alábbi változtatásokra kényszerül programjában és működésében:

- Az OPERA Eiffel Műhelyházának 2024/25-ös, Angol100 néven meghirdetett programjából 6 kamarabemutatót és összesen 45 felnőtt előadást töröl;

- az Eiffel Bánffy termébe tervezett, a Lázár Ervin Program részét képező diáksorozatok egészét, összesen 40 előadást töröl;

- az Operaház 2024. nyári sorozataiba 24 újabb előadást tűz ki;

- az Operaház 2024/25-ös Angol100 szezonjába a meghirdetett sorozatok 18 újabb előadását illeszti be;

- az Erkel Színház 2024/25-ös meghirdetett programjába 4 repertoárprodukció újabb 12 előadását tűzi ki;

- az OPERA 2024/25-ös, és 2024 nyarára újonnan meghirdetett előadásainak, valamint épülettúráinak jegyárát több sávban, jelentős mértékben megemelte (ennek bevezetése már korábban, 2024. május 2-val megtörtént).

Az egyensúlyjavító intézkedések között – a jegyár-növelés, a kölcsönzési, bérleti és gyártás díjemelések mellett – új aktivitások, szolgáltatások tűnnek fel a nézőtéri értékesítés, a rendezvényszervezés, az épülettúrák és a vendéglátás terén. Az OPERA mindezek mellett a csoportos létszámleépítés határát el nem érő mértékben kénytelen dolgozói létszámát  csökkenteni 2024 nyarán, és énekesi-karmesteri-alkotói-tervezői megbízásokat kisebb számban, kisebb volumenben tud kiadni ezután. A pénzügyi egyensúly az eddigi, 6 milliárd Ft-ot meghaladó saját bevétel radikális, 25%-os növelésén túl a működési kiadások erőteljes lefaragását is megköveteli, a színház vezetése a szükséges takarékossági intézkedéseket megtette (külső raktárak felszámolása, beruházások és beszerzések leállítása, marketingköltés minimalizálása, új munkarend bevezetése stb.).

A Magyar Állami Operaház és a két szakszervezet közötti megállapodáshoz híven 2024 viszonylatában 15%-os alapbéremelésre kerül sor, amelyet 2025 viszonylatában újabb 15%-os, nem kumulált alapbéremelés követ. A cafeteria összege évi 280 ezer Ft-tal nő, a felek a 40 oldalas Kollektív Szerződés szerint működnek már hetek óta.

A műsorváltoztatás részleteiről az OPERA a későbbiekben saját felületein további részleteket közöl, továbbá a változásokban érintett tisztelt nézőit 2024. május 31-ig közvetlenül is megkeresi. Az esetleges kellemetlenségekért kérjük szíves megértésüket és türelmüket.