Tovább a tartalomhoz

Az operai összművészet jegyében immár hagyománnyá vált, hogy az év első hangversenyén nem csak zene szól, hanem újonnan készült, friss versek is elhangoznak.

2014. január 1. óta több művészeti ág és a tudomány is találkozik egymással – meg persze a közönséggel – az újévi koncerten. Az Opera azonban nem csak helyet ad ezeknek a különleges alkalmaknak, hanem új műveket is életre hív. Zenés színház lévén természetesen nyitányt vagy színpadi művet rendel kortárs zeneszerzőktől, emellett pedig egy-egy költemény születését is támogatja – 2019 óta pedig festőművészek munkái is színesítik a palettát. A verseket fiatal, tehetséges színművészek tolmácsolják. A névsorban megtalálható Pap Lívia (Pannon Várszínház, Veszprém), Varga Gabriella (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár), Tóth Eszter (Thália Színház, Budapest), Újhelyi Kinga (Csokonai Színház, Debrecen), Kőrösi András (jelenleg a Magyar Állami Operaház, korábban a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja) és Csémy Balázs (szabadúszó).

A sok újdonság mellett a koncert állandó eleme az a balettbetét, amit javarészt Seregi-díjas vagy az Opera intézményéhez köthető, kiváló koreográfusok alkotnak meg. Beethoven IX. szimfóniája szintén minden alkalommal elhangzik változatos karmesteri interpretációkban. A tudomány képviselői pedig évről-évre frappáns vagy épp elgondolkodtató újévi üdvözletet fogalmaznak meg, hogy minél több oldalról meg legyen támogatva az újrakezdés, és annak minden reménye.

2020 – Orbán János Dénes: Csak vers, szabadság, szerelem
    A vers szövege

2019 – Kiss Judit Ágnes: Rejtett szárnyak
    A vers szövege

2018 – Kollár Árpád: Holtág. Újévi trió egy Kádár Béla képhez
    A vers szövege

2017 – Szabó T. Anna: Újévi áriák
    A vers szövege

2016 – Fenyvesi Orsolya: Mindig kezdetben
    A vers szövege

2015 – Csehy Zoltán: Négy évszak, négy ária
    A vers szövege

2014 – Tóth Krisztina: Memóriakártya
    A vers szövege

Fotó: Nagy Attila