Tovább a tartalomhoz

2016-ban 30 bemutatót és 477 nagytermi előadást tartott két színházában a Magyar Állami Operaház. December végéig közel 560.000 nézőt fogadnak, ami a tavalyi, ugyancsak rekord nézőszámhoz képest is további 9%-os növekedést mutat. 44 külföldi vendégművész között a nemzetközi operaélet legnagyobbjai is felléptek az Opera és az Erkel Színház színpadán, a bérletvásárlók száma meghaladta a 32 ezret, további 8%-kal növelve a mérleget.

Plácido Domingo, Edita Gruberová, Bryn Terfel, Iréne Theorin, Erwin Schrott, Charles Castronovo – csak néhány név a világ élvonalába tartozó operaénekesek közül, akik 2016-ban a budapesti Opera színpadain is felléptek magyar kollégáik mellett. Az előadások nemzetközi hírű dirigensei közül Christian Badea, Arthur Fagen, Oliver von Dohnányi, Pinchas Steinberg és Stefan Soltész is vezényelte az Operaház Zenekarát.

2016-ban zajlott az intézmény negyedik tematikus szezonjának, a Shakespeare Évadnak második fele, amelynek kiemelt eseménye volt februárban Plácido Domingo első operaházi fellépése a Shakespeare Estélyen, valamint az évad végi, eddigi legnagyobb összművészeti programsorozat, a Shakespeare400+ Fesztivál. Emellet az '56-os emlékévhez ősszel 13 programmal, köztük ősbemutatókkal, koncertekkel, musicallel és kiállításokkal kapcsolódott az Opera.

A Magyar Nemzeti Balett öt bemutatót tartott, amelyek a kortárs és a klasszikus balett legnagyobb koreográfusainak munkáit vonultatták fel a Pepita-féle Csipkerózsikától a Messerer Don Quijotéján át Kylián Sarabande és Falling Angels című darabjaiig. Emellett nagy sikert aratott az Operaház történetének első nyári sorozata: az Elton John zenéjével kísért Billy Elliot – a musical 80 ezer nézőt vonzott.

Tekintsék meg 2016-os összefoglaló videónkat!

Fotó: Pályi Zsófia