Tovább a tartalomhoz

Különleges videók az Operaház és Magyar Nemzeti Balett Facebook-oldalán és online gálaműsor is várja a táncművészet rajongóit a Tánc Világnapja alkalmából.

A Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett számos közösségi aktivitással készül a Tánc Világnapjára. A Magyar Táncművészek Szövetsége minden évben díjazza a hazai táncszakma kiválóságait. 2020-ban a Magyar Nemzeti Balett két táncművésze is elismerésben részesült: az évad legjobb férfi táncosa díjat Majoros Balázs grand sujet, a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze (2019), a 2020-as évad legjobb pályakezdő táncművésze díjat Cottonaro Gaetano grand sujet kapta. A dalszínház a tavalyi évben kitüntetett két táncművész produkciójával emlékezik meg a világnapról, amelyet az intézmény Facebook-oldalán tekinthetnek meg az érdeklődők.

A táncművészek által előadott pas de deux-k mellett a Magyar Nemzeti Balett közelgő bemutatójából, Venekei Marianna Igor Stravinsky zenéjére készített Tűzmadarak című modern balettjéből is láthatnak előzetest az online attrakciók között. A szenvedélyes darab trailerét 20:00 órakor teszi közzé az Facebook-és Instagram-oldalán az Opera.

A vírushelyzet miatt 2021-ben rendhagyó, online gálaműsorral köszönti a Tánc Világnapját a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. A műsort hagyományosan az előző évben, a 2019-ben díjazott művészek produkcióiból állították össze, és bemutatják azokat a 2020-ban díjazott alkotókat, művészeket is, akik majd a vírushelyzet feloldását követően átvehetik díjaikat. A műsorban a Magyar Nemzeti Balett táncművészei is közreműködnek: Lee Yourim grand sujet, Melnik Tatiana principál, a 2019/2020-as évad Étoile-ja és Balázsi Gergő Ármin principál. Az előadás 20:30-tól látható a Nemzeti Táncszínház honlapján. Kattintson IDE!

A Tánc Világnapjaként 1982 óta ünnepeljük április 29-ét az UNESCO egyik tagszervezete, a Nemzetközi Táncbizottság kezdeményezésére, ezen az napon született ugyanis a balettművészet napjainkban is érvényes szabályainak, alapelveinek megalkotója, Jean-Georges Noverre francia táncvirtuóz. A kezdeményezés célja a tánc népszerűsítése és oktatásának hangsúlyozása.

Minden évben kiemelkedő táncművészek is megosztják gondolataikat ezen a napon. Idén Frenák Pál Kossuth-díjas és Moholy-Nagy László-díjas érdemes művész, koreográfus és táncművész üzenetében hangsúlyozza: „A táncművészet nyelvezete világokat köt össze, tiszta, őszinte és elmélyült formában képes megjeleníteni az alkotó üzenetét, mellyel új perspektívát ad, felszabadít és megadja azt a hétköznapokban kevésszer tapasztalt, mégis nagyon vágyott élményt, hogy igazán kiszakít, ami ezekben a nem mindennapi időkben mindannyiunk számára esszenciális.”

Friedemann Vogel balett-táncművész Nemzetközi Táncnapi üzenete a világjárványra és az elmúlt időszakra reflektál: „Mégis, amikor valami értékeset elvettek tőlünk, pontosan akkor értékeljük azt, hogy valóban mennyire fontos az, amit csinálunk, és mit jelent a tánc a társadalom egészének. A táncosokat gyakran fizikai képességeik miatt ünneplik, bár valójában inkább mentális erőnk tart fenn minket. Úgy gondolom, hogy a fizikai és pszichológiai agilitás egyedülálló kombinációja segít minket a küzdelemben, hogy újra feltaláljuk magunkat, hogy folytassuk a táncot és inspiráljuk a világot.”

Fotó: Berecz Valter (Tűzmadarak)