Tovább a tartalomhoz

A Pécsi Balett igazgatója vehette át pénteken, az Operaház színpadán a 2012-ben elhunyt Seregi László emlékét őrző elismerést, amelyet minden évben a Kossuth-díjas koreográfus Spartacus című balettje 1968-as bemutatójához, május 18-hoz közel eső időpontban adnak át. Idén a május 12-i alkalom egybeesett Bartók A fából faragott királyfi című táncjátéka ősbemutatójának 100 éves jubileumával és Seregi László halálának ötéves évfordulójával.

A magyar balett-történet korszakos, külföldön is elismert alkotójáról elnevezett díjban évente egy olyan aktív koreográfus részesülhet, aki egyéni stílust képviselve alkot maradandó tartalmat, és képvisel művészi értéket. Az elismerésben, amit nem csak a klasszikus balett területén tevékeny művészek kaphatnak meg, eddig olyan neves alkotók részesültek, mint Lukács András, Juronics Tamás, Jiří Kylián és Mihályi Gábor.

A díj odaítéléséről kuratórium döntött, amelynek tagja az alapítását kezdeményező két táncművész, Kollár Eszter és Bán Teodóra, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Solymosi Tamás balettigazgató, Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke és Kiss János, a Győri Balett igazgatója. A Seregi László munkásságát jelképező szoborhoz, amely Krasznai János alkotása, egy felkérés is párosul az Opera részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadban.

Vincze Balázs számára nem ez lesz az első alkalom, hogy együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Balett művészeivel. 2015-ben az Eperjes Károly által színpadra vitt János-passióhoz készített koreográfiát, ezt követően pedig a 2016-os újévi gálára forgatott filmet az Opera táncosaival. A Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas, valamint Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntetett alkotó az általa vezetett együttessel is minden évben az Erkel Színház vendége. A Pécsi Balett legutóbb a Pas de Trois '17 részeként mutatta be legfrissebb koreográfiáját, a Bartók zenéjére készült A csodálatos mandarint.



Fotók: Rákossy Péter