Tovább a tartalomhoz

Június első hétvégéjén könnyed operával és lelkileg mély balettel folytatódik a Magyar Állami Operaház közvetítéssorozata, hiszen szombaton Donizetti Don Pasquale című darabja, vasárnap pedig Boris Eifman Karamazov testvérek című koreográfiája lesz látható.

2020. június 6-án, szombaton 19 órától az Opera Facebook-oldalán tekinthető meg az O/A – otthonra című közvetítéssorozat következő előadása, Donizetti egyik legszórakoztatóbb, mégis komoly üzeneteket is magába foglaló operája, a Don Pasquale. A művet 1885-ben, az intézmény második szezonjában tűzte először műsorára az Opera, utána pedig a 2000-es évek elejéig a közönség töretlen lelkesedése és az időtálló rendezések miatt mindössze két felújítást élt meg. 2016 januárjában aztán érkezett az újabb frissítés, a téma örökérvényűségét hangsúlyozó, a látványos szituációk mélyén rejlő drámai tartalmat, a magánytól való félelmet és a szerelem sokféle arcát felszínre hozó vadonatúj produkció: Káel Csaba rendezése. A zenében rejlő temérdek helyzetkomikumot Szendrényi Éva díszletei és Németh Anikó jelmezei teszik még látványosabbá és viccesebbé. Az Erkel Színház 2017-es felvételén Don Pasquale és Malatesta híres hadaróduettjét Szvétek László és Kelemen Zoltán, a többi főbb szerepet Szappanos Tibor (Ernesto), Szemere Zita (Norina) és Beöthy-Kiss László (Carlotto) énekli. Az Opera Zenekart Erdélyi Dániel vezényli.

Másnap, június 7-én az M5 kulturális csatorna hagyományos sorozatában a szokásos 21 órai kezdéssel kerül sor ezúttal balettközvetítésre: a legendás koreográfus, Boris Eifman művét, a Karamazov testvéreket láthatja a közönség. Aki szereti Dosztojevszkij karakterleírásait, nem fog csalódni a darabban, hiszen Eifman a regény szereplőinek jellemére és a köztük feszülő viszonyrendszerre építette fel balettjét. Az eleve izgalmas figurák és bonyolult kapcsolatok látványos díszletben és a Magyar Nemzeti Balett legkiválóbb szólistáinak (Oláh Zoltán, Kekalo Iurii, Lagunov Ievgen, Popova Aleszja, Krupp Anna és Kovtun Maksym) előadásában kerültek színpadra. Három testvér, egy kiállhatatlan apa, közös szerelmek, a változásba vetett hit, rossz döntések, elkerülhetetlen sorsok és keserédes egymásra találások válnak a produkció főmotívumaivá. A balett ezzel kiemelkedik a műfaj sztereotípiái közül, és jóval többé válik kidolgozott koreográfiák soránál. A cselekmény, a látvány, a Rahmanyinov, Muszorgszkij, illetve Wagner fémjelezte zene és az előadók garantálják, hogy ez felejthetetlen este lesz, már csak azért is, mert az előadás a világon először nálunk szólalt meg élőzenével. Az Opera Zenekart Kesselyák Gergely vezényli a 2018-as felvételen.


Fotók: Nagy Attila, Berecz Valter