Tovább a tartalomhoz

A Hang Világnapja 1999 óta évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, mely azt hivatott demonstrálni, milyen fontos szerepet játszik mindennapi életünkben a Hang mint a kommunikáció egyik fő eszköze, s mellyel oly sok tudományág is foglalkozik. 

Április 16-án világszerte koncerteken, tudományos előadásokon és más programok százain vehetnek részt az érdeklődők. A Magyar Állami Operaház 2014-ben csatlakozott a World Voice Day rendezvényeihez dr. Mészáros Krisztina PhD, és Bátori Éva Érdemes Művész, a WVD szakmai vezetője jóvoltából.

2018. április 16. 14:00 – 19:00 | Erkel Színház, Bernáth-büfé
Jegyár:
1.000 Ft

Program:

14:00–16:45 Pedagógusok konferenciája

A Foniátria és társtudományok című könyv ismertetője

A konferenciát rendhagyó módon egy könyvismertetővel nyitjuk meg:  Dr. Mészáros Krisztina PhD két kiváló szaktekintéllyel, dr. Hirschberg Jenővel és dr. dr. h. c. Hacki Tamással közösen szerkesztett Foniátria és társtudományok című . könyvét mutatja be Bátori Éva.

„A rekedtség okai és gyógymódjai” című előadás

Előadó: dr. Mészáros Krisztina PhD, a Magyar Onkológiai Intézet főorvosa, az ELTE címzetes egyetemi docense, a Magyar Fül-Orr-Gége-Fej-Nyaksebész Orvosok Egyesületének vezetőségi tagja, a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság vezetőségi tagja

(szünet)

„Énekpedagógiai problémák alapfoktól a mesterképzésig” – szakmai vita és kötetlen beszélgetés

Előadók: Kákay Katalin, a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola tanszakvezető magánénektanára és a Magyar Állami Operaház énekkari művésze; Gémes Katalin, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanszakvezető ének- és hangképzéstanára; dr. habil. Mohos-Nagy Éva, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanszékvezetője, egyetemi tanára Moderátor: Bátori Éva

(szünet)

17:00–19:00 Családban marad I. – zenés talk-show

Beszélgetés olyan művészekkel, akiknek családjában a szülő és gyermeke is a hangját választotta munkaeszközének, és az énekhangjukkal keresik kenyerüket. Vendégek: Pászthy Júlia Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő és lánya, Karosi Júlia jazzénekesnő
Háziasszony: Bátori Éva

Az idei Hangnapot a Karosi Júlia és Tálas Áron alkotta duó egyedi hangzásvilágú műsorával zárjuk. A jazzénekesnő saját kvartettjével, a Karosi Júlia Quartettel számos fellépést tudhat maga mögött rangos fesztiválokon és klubokban, itthon és külföldön egyaránt. Júlia most a zenekar zongoristájával, a hazai fiatal jazzgeneráció kiemelkedő szereplőjével, a Junior Prima díjas Tálas Áronnal érkezik, akivel a Hang Világnapja közönsége számára különleges zenei összeállítással készültek. Közös repertoárjukban érvényre jut az a műfajokon átívelő sokszínűség, mely mindkettejük egyéni kifejezésmódját is jellemzi. Előadásaikon jól megférnek egymás mellett a magyar népdalok, Bartók-feldolgozások, saját szerzemények, és még Gershwin zenéje is.

A műsort összeállította és a program háziasszonya: Bátori Éva Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház énekmestere és a WVD szakmai vezetője.

Fotó: Pályi Zsófia