Vajda János

A KÉPZELT BETEG, AVAGY ŐFELSÉGE KOMÉDIÁSA

2024. június 2., vasárnap 17:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Ajánló

Opera két felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás hossza: , 1 szünettel.
A Mario és a varázsló, a Leonce és Léna és a Karnyóné után immár a negyedik Vajda János-mű kerül az Opera színpadára, melynek alapja ezúttal Molière A képzelt beteg és a francia vígjátékíróról szóló Bulgakov-színdarab, az Őfelsége komédiása. A zenszerző új operája egyszerre fergetegesen szellemes, ugyanakkor elgondolkodtató kicsengésű: „Ez az első operám, amely saját ötletet vett alapul. Az eredeti elképzelésem a Bulgakov-darab megkomponálása volt, amely Molière életéről szól, s amelynek a hátterében zajlik A képzelt beteg című darab. A helyzet nálam megfordult: előttünk zajlik a Molière-vígjáték; a francia szerző élete, küzdelmei a hatalommal a háttérben húzódnak meg. Hogy mi az oka e tükrözésnek? Úgy éreztem, Molière művéhez találtam meg azt a zenei megfelelőt, melynek az egész operámon végig kell húzódnia.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2024. június 2.
Kezdés ideje
17:00
Befejezés ideje
19:20

Cselekmény

Előjáték
Molière, a komédiaszerző háláját fejezi ki XIV. Lajos francia királynak, hogy kegyeibe fogadta társulatát, és megnézi előadásukat.

I. felvonás
Argan, a képzelt beteg, akit maga Molière játszik, számba veszi az előírt gyógyszereinek az árát. Sokallja, mégis áhítattal hisz azok hatékonyságában. Nagy nehezen megjelenik a szolgáló, Toinette, aki átlát Arganon, sőt kimondja, hogy szélhámosnak tartja az orvosokat. Argan lánya, Angelika kifejti Toinette-nek, hogy szerelmes, sőt megmutatja neki a fiatal fiútól, Cléante-tól kapott levelet, melyben megkéri a lány kezét.
Argan elmondja Angelikának, hogy meg akarja őt házasítani. A lány addig boldog, míg ki nem derül, hogy nem azonos ifjúról beszélnek: apja ugyanis orvosa, Purgó doktor fiához, Teofilhoz akarja őt adni. A lány ellenállása miatt Argan tehetetlenül összeroskad.
Megérkezik Béline, Argan felesége. A férfi panaszkodik Toinette-ről, hogy az tagadja a férfi betegségét, ám a cseléd azt hazudja Béline-nek, hogy épp azt javasolta Argannak, hogy küldje lányát zárdába, ami egyezik Béline céljával. Ezzel rögtön maga mellé állítja a nőt, aki most is ápolja, óvja Argant. Meg is van az eredménye: a férfi összes vagyonát asszonyára akarja hagyni.
Az ifjú Cléante lép be azt állítva, hogy ő Angelika éppen beteg énekmesterének helyettese. Argan hívja a lányát az énektanárhoz, amikor betoppan Purgó doktor és fia, Teofil. A retardált orvostanhallgató Teofil betanult köszöntővel fordul Arganhoz, utána Angelikához, és megkéri a lány kezét. De a lány kisebb forradalmat robbant ki, amit Argan rögvest lever, és megkéri a doktort, kezelje. A doktor indítványozza, hogy a fia vizsgálja meg Argant, aki apjával egyetértésben felállít egy diagnózist. Kezdődhet az énekóra! Cléante és Angelika duettet improvizálnak két ifjúról, akik a zord apa miatt nem lehetnek egymáséi. Argannak ez nem tetszik, el is küldi Cléante-ot.
Béline belépésével újabb vihar kerekedik: Angelika ellenáll a kényszerített házasságnak, amire az asszony újfent apácának küldené, Purgó fel van háborodva, Teofil nem érti a helyzetet, amit Toinette menteni próbál.

Közjáték
XIV. Lajos burkoltan megfenyegeti Molière-t a Tartuffe miatt, melyben az egyházat rossz színben tünteti fel. De még engedélyezi az írónak, hogy bemutassák legújabb darabját a Palais Royalban.

II. felvonás

Toinette elhatározza, megmenti Angelikát, mert fontos számára, hogy a lány boldog legyen. Argan érkezik, aki úgy érzi, a halála közeledik, most, hogy már gyermeke is ellene fordult. Toinette megpróbálja lebeszélni tervéről, ám az hajthatatlan, rosszul lesz, orvosért kiált, és kimegy. Megérkezik a két Purgó, de Toinette elhiteti velük, hogy Argan meggyógyult. A doktorok felháborodva távoznak. Toinette színlelt jajgatásba kezd, mikor Argan visszatér: elmentek az orvosok. De a nő bejelenti egy másik, „csodadoktor” érkezését. Az orvosnak öltözött Cléante lép be, megvizsgálja Argant, s közben leleplezi magát Angelikának. A fiú mindent, amit Purgóék mondtak, újabb diagnózissal ír felül, javaslata szerint amputálni kellene Argan egyik karját és kiszúrni az egyik szemét, majd távozik.
Argan átlát a szitán: Angelika azért örül az új orvosnak, mert akkor nem jön többé az ifjú Purgó. Felesége korábbi javaslatára (és mert kizárólag orvost hajlandó beházasítani a családba) továbbra is zárdába küldené lányát. Toinette azt tanácsolja, hogy Argan tettesse magát halottnak, hogy majd az Béline reakciójából kiderüljön, mennyire érdemli meg a végtelen bizalmat. A feleség hazaérkeztekor Toinette ismét mély gyászt színlel, és elmondja, hogy Argan meghalt, amire a gonosz nő megkönnyebbülésének ad hangot. Amikor a pénzét szeretné még gyorsan összeszedni, Argan „föléled”. Béline megdöbben, kitálal neki, majd elviharzik. Az összetört, csalódott Argan úgy érzi, itt a vég. Az orvosnak öltözött Cléante a legjobbkor toppan be, Argan ijedtében inkább meggyógyul, és hozzáadja a lányát az ifjúhoz. Cléante szerint Argan akkor jár a legjobban, ha ő maga is doktorrá lesz.

Utójáték
Molière erkölcstelensége miatt végérvényesen kegyvesztett lesz XIV. Lajosnál. Az író-színész teljesen összetörik, alig tudják elkezdeni A képzelt beteg fináléját.

Finálé
Argan doktorrá avatásán az őt játszó Molière a végső pillanat előtt rosszul lesz, a színjáték abbamarad.

Kritikai visszhang

"Olyasmit tud Vajda János, amit ma csupán nagyon kevesen: emberi fogyasztásra alkalmas, valódi operát komponálni."

László Ferenc, Magyar Narancs