Heinrich Marschner

A VÁMPÍR

opera

Ajánló

Performance by The St. Petersburg Chamber Opera

A Szentpétervári Kamaraopera vendégelőadása

Az előadás hossza: , 3 szünettel.
A vámpír című opera egy német romantikus opera, amelyet gótikus motívumok színeznek. Wilhelm August Wohlbrück írta a librettót Heinrich Ludwig Ritter A vámpír (1821) című drámája alapján. Az opera A vámpír bemutatóját 1828. március 29-én tartották a lipcsei városi színházban. Az előadáson részt vett Richard Wagner is, akit a A vámpír inspirált, amikor a A bolygó hollandin dolgozott.

A vámpír Marschner legjobb művei közé tartozik, akárcsak a Hans Heiling és A templomos lovag és a zsidónő operái. Itt - akárcsak a Hans Heiling-ben - a műfaji és mindennapi jeleneteket baljós fantáziaelemekkel kombinálja. A zeneszerző munkássága az emberi természet sötétebb oldalát kutatja, és a szeretet, árulás és megváltás témáit mélyíti el.

„Marschner zenéjét kiemelkedőnek tartom, mert igazi színházi zeneszerző, aki olyan részletesen, merészen, magabiztosan és élénken teremt drámai ütközést, hogy a rendező kénytelen alávetni magát ennek az érzelmi és zenei hullámnak, valamint teljesen átadnia magát és előadóit ennek az elemnek. Az előadásról elmondhatom, hogy nem egy újabb horror történetet készítünk, nem lesznek kínzójelenetek. A produkciónk elsősorban egy szerencsétlen teremtmény gyötrelmeit mutatja be, akit a sors vámpírrá, szörnyeteggé változtatott, de még mindig megvannak benne az emberi lét maradványai. Erre a szörnyű betegségre hajlamos egyének tanulmányozása nagyon érdekes számomra - mondta Jurij Alekszandrov, a Szentpétervári Opera művészeti vezetője és alapítója, Oroszország népművésze.

A cselekmény szerint a boszorkányok sabbatja alatt a vámpír, Lord Ruthven megtudja, hogy ha 24 órán belül nem áldoz fel három ártatlan lányt, meghal. Az első áldozata Zhante. A lány apja egy barlangban találja meg a testét a vámpír mellett, és sikerül megsebesítenie őt. Lord Ruthvent egy bizonyos Edgar Aubrey találja meg, és beviszi a vámpírt a holdfénybe, ami megmenti az életét. Reggel Aubrey megtudja, hogy szeretett Malvina Davenaut egy bizonyos Earl Marsdenhez megy feleségül. Amikor meglátja a grófot, Aubrey felismeri Ruthvenben, de nem tudja felfedni a titkot, mivel Ruthven esküt vett tőle, hogy nem fedi fel valódi kilétét. Ha a titkot a következő 24 órán belül felfedik, Aubrey is vámpírrá válik. Ruthven elcsábítja Emmát, Georg, Davenaut házának alkalmazottjának menyasszonyát. Ezután visszatér saját esküvőjére. Aubrey elhatározza, hogy felfedi a vámpír titkát, bármi legyen is az ára. Azonban amikor az óra egyet üt, az eskü lejár, és Aubrey elárulja Ruthvent. A vámpír a pokolba zuhan. Malvina apja engedélyt ad lányának és Aubrey-nak a házasságra.

A jegyértékesítés hamarosan indul!