Heinrich Marschner

A VÁMPÍR

opera

2024. október 18., péntek 19:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Ajánló

Performance by The St. Petersburg Chamber Opera

A Szentpétervári Kamaraopera vendégelőadása

Az előadás hossza: , 1 szünettel.
A vámpír című opera egy német romantikus opera, amelyet gótikus motívumok színeznek. Wilhelm August Wohlbrück írta a librettót Heinrich Ludwig Ritter A vámpír (1821) című drámája alapján. Az opera A vámpír bemutatóját 1828. március 29-én tartották a lipcsei városi színházban. Az előadáson részt vett Richard Wagner is, akit a A vámpír inspirált, amikor a A bolygó hollandin dolgozott.

A vámpír Marschner legjobb művei közé tartozik, akárcsak a Hans Heiling és A templomos lovag és a zsidónő operái. Itt - akárcsak a Hans Heiling-ben - a műfaji és mindennapi jeleneteket baljós fantáziaelemekkel kombinálja. A zeneszerző munkássága az emberi természet sötétebb oldalát kutatja, és a szeretet, árulás és megváltás témáit mélyíti el.

„Marschner zenéjét kiemelkedőnek tartom, mert igazi színházi zeneszerző, aki olyan részletesen, merészen, magabiztosan és élénken teremt drámai ütközést, hogy a rendező kénytelen alávetni magát ennek az érzelmi és zenei hullámnak, valamint teljesen átadnia magát és előadóit ennek az elemnek. Az előadásról elmondhatom, hogy nem egy újabb horror történetet készítünk, nem lesznek kínzójelenetek. A produkciónk elsősorban egy szerencsétlen teremtmény gyötrelmeit mutatja be, akit a sors vámpírrá, szörnyeteggé változtatott, de még mindig megvannak benne az emberi lét maradványai. Erre a szörnyű betegségre hajlamos egyének tanulmányozása nagyon érdekes számomra - mondta Jurij Alekszandrov, a Szentpétervári Opera művészeti vezetője és alapítója, Oroszország népművésze.



Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2024. október 18.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
22:00

Cselekmény

1. felvonás

A ötét erők gyűlésén a Sötétség Ura kihívást ad a vámpír Lord Ruthvennek: éjfélig három fiatal menyasszonyt kell feláldoznia, ha még egy évig a Földön akar maradni. Az első áldozat egy fiatal nő, Jante. Ruthven démoni hatalmától megbabonázva Jante elszökik otthonról, hogy romantikus találkozóra menjen Ruthvennel, de a vámpír kiszívja a vérét és megöli. Jante apja halálosan megsebesíti a vámpírt.
Lord Ruthvent, aki súlyosan vérzik, régi ismerőse, Edgar Aubry találja meg. Aubry gyanítja, hogy Ruthven vámpír, és arra kényszerítik, hogy esküt tegyen: nem fedi fel Ruthven valódi kilétét éjfélig, különben maga is vámpírrá válik. Aubry segít Ruthvennek felépülni.
Másnap reggel Aubry megtudja, hogy szerelme, Malvina apja, Sir Humphrey Davenaut azt tervezi, hogy hozzáadja lányát egy bizonyos von Marsden grófhoz. Amikor a vőlegény megérkezik a Davenaut házba, hogy gratuláljon Malvinának, Aubry felismeri benne Lord Ruthvent, azonban az esküje miatt nem árulhatja el, ki is valójában Marsden.

2. felvonás

Egy szomszédos birtokon a szolgák Emmy és George esküvőjét ünneplik, de a vőlegény késik Sir Humphrey házában végzett kötelességei miatt. A vendégek Jante titokzatos meggyilkolásáról beszélnek. Emmy felidéz egy gyermekkori rémtörténetet, amelyet anyja mesélt neki egy vámpírról. Hirtelen megjelenik a birtok új tulajdonosa, von Marsden gróf, és megijeszti a vendégeket. A birtok intézője, John Perth bemutatja lányát, Emmét a grófnak. Ruthven, Marsdennek álcázva, megpróbálja elcsábítani Emmét. Emmy, mivel csalódott, hogy vőlegénye késlekedik, válaszol a gróf közeledésére, de George rajtakapja őket. Felháborodva menyasszonya árulásán, George megesküszik, hogy lelövi Emmét és magát is, ha még egyszer együtt látja őt a gróffal.
Aubry megérkezik Marsden birtokára, és megfenyegeti Ruthvent, hogy felfedi valódi kilétét, ha nem bontja fel az esküvőt Malvinával. A vámpír válaszul elmeséli Aubrynak, hogyan változtatták szörnyeteggé, és emlékezteti az átokra, amely rá fog szállni, ha megszegi esküjét.
Ruthven elcsábítja Emmét az esküvői ünnepségről egy félreeső kertbe, ahol ő lesz a második áldozata.
Közben a vendégek, miután megmámorosodtak az italtól, észreveszik, hogy a menyasszony és a vőlegény eltűntek. Hirtelen egy lövés dörren. George, aki megőrült a fájdalomtól, bejelenti, hogy megölte Emmét, és hogy lelőtte a grófot.
A Davenaut birtokon minden készen áll a nagy esküvőre. Aubry még egy utolsó kísérletet tesz, hogy meggyőzze Malvinát: ha hozzámegy a grófhoz, az a halálát jelenti. A fiatal szerelmesek csak Istenben bízhatnak.
Von Marsden gróf megérkezik az ünnepségre. Malvina könyörög apjának, hogy halassza el az esküvőt. Sir Humphrey hajlandó hallgatni rá, de Ruthven nem hajlandó egy percet sem várni, és szinte vonszolja Malvinát az oltárhoz. Éppen ekkor kondul meg az éjfélt jelző harang. A halálos átok ellenére Aubry úgy dönt, hogy megmenti szerelmét, még ha ezzel az életét is kockáztatja, és felfedi mindenki előtt, hogy von Marsden gróf egy vámpír. Az elképedt vendégek szeme láttára Lord Ruthvent elnyeli a pokol.
Megrendülve attól, hogy majdnem elítélte lányát, Davenaut bocsánatot kér tőle, és áldását adja, hogy Aubryhoz menjen feleségül. A szerelmesek örvendeznek, és dicsőítik Istent.