Marius Petipa - Sir Peter Wright - Sir Frederick Ashton / Pjotr Iljics Csajkovszkij

CSIPKERÓZSIKA - Dubajban

balett

2025. május 18., vasárnap 20:00

Dubaj – Dubai Opera

Ajánló

Balett három felvonásban

Varázslatos tündérmese a balettszínpadon, az egyik legnagyobb orosz zeneszerző csodálatos zenéjére. A Csipkerózsika a romantikus repertoár egyik legkiemelkedőbb darabja, amely ötvözi mindazt a bájt és virtuozitást, ami a legnagyobb balettek jellemzője. Marius Petipa eredeti koreográfiáját a klasszika egyik csúcsának tartják, mely rendkívüli technikai követeleményeivel kiváló lehetőséget nyújt a társulatok adottságainak bemutatására. A balettet Sir Peter Wright álmodta újra Petipa nyomdokán, Philip Prowse káprázatos színpadképével.

Részletek

Helyszín
Dubaj – Dubai Opera
Dátum
2025. május 18.
Kezdés ideje
20:00
Befejezés ideje
23:15

Cselekmény

Prológus
Florestan király és felesége meghívták országuk tündéreit lányuk, Auróra keresztelőjére. A tündérek – Szépség, Becsület, Szerénység, Dal, Szenvedély és Öröm – adományaikkal halmozzák el az újszülöttet, amikor beront a palotába a felbőszült Carabosse, akit elfelejtettek meghívni az ünnepségre. Egy orsót hoz ajándékba, de egyben meg is átkozza a királykisasszonyt: amint megszúrja az ujját az orsóval, meg fog halni. Szerencsére az Orgonatündér még nem adta át az ajándékát, így enyhíteni tudja az átkot. Eszerint Auróra nem hal meg, csak száz éves, mély álomba zuhan, amelyből egy herceg csókja ébreszti majd fel.

I. felvonás
Auróra 17. születésnapjának ünneplésére készül az udvar. Négy herceg verseng a királykisasszony kezéért, ajándékként rózsát hoztak neki. Már javában tart az ünnepség, amikor Auróra egy öregasszonyra lesz figyelmes, aki egy csokor virággal lepi meg, melynek közepén egy orsó rejtőzik. A királykisasszony érdeklődve vizsgálgatja az orsót. Mindenki megpróbálja elvenni tőle, ő azonban nem adja oda. Izgatottságában az orsó végül megsebzi ujját. Amikor fájdalmában elalél, a király és a hercegek sietnek a segítségére.
A királynét balsejtelem gyötri, mert hirtelen eszébe jutott az átok. Az öregasszony hátra veti csuklyáját, így már mindenki számára világos: ő Carabosse. Megjelenik az Orgonatündér, hogy beváltsa ígéretét: varázslata segítségével mindenkire álmot bocsát, a kastélyt pedig áthatolhatatlan rengeteggel veszi körül.

II. felvonás
Száz évvel később a kastélyt védő erdőben Florimund herceg, a szomszéd királyság örököse vadászik udvartartásával. Egy grófnő is kíséri, akit bár nem szeret, feleségül kell vennie. Vadászat közben kis pihenőt tartanak, hogy felfrissüljenek, amikor Galloson, az egyik udvaronc jelenti, hogy egy szarvasbikát láttak a közelben. Ezért a társaság felkerekedik, hogy tovább űzze a vadat. Florimund herceg elmarad tőlük és a rá váró boldogtalan frigyen tűnődik. Ekkor jelenik meg az Orgonatündér, aki látomás formájában megmutatja a hercegnek Aurórát. Az ifjú esdve kéri a tündért, hogy vigye el a királykisasszonyhoz. Az Orgonatündér megmutatja a csipkebokorral benőtt kastélyba vezető utat, ahol Auróra alussza álmát. A palota kapuja előtt Carabosse állja útjukat, akit az Orgonatündér végleg száműz a királyságból. Florimund megtalálja Csipkerózsikát és csókkal ébreszti fel, amint azt az Orgonatündér tanácsolta. Az átok megtörik, a két fiatal pedig beleszeret egymásba.

III. felvonás
Mesehősök érkeznek, hogy részt vegyenek Auróra és a herceg esküvőjén, ahol mindenki boldogan táncol, mivel a jó győzedelmeskedett a gonosz felett. Megjelenik az Orgonatündér is, hogy megáldja a frigyet.

Kritikai visszhang

"Mindent egybevetve, a Nemzeti Balett új Csipkerózsikája káprázatos kiállítású, nagyszabású előadás, amelyben a koreográfus biztosította a főszereplők számára a konkurenciamentességet és a néző figyelmének teljes fókuszát."

Pónyai Gyöngyi, Táncművészet