Ferruccio Busoni

Doktor Faust

opera 14 premier

május 22., péntek 19:00

Operaház

Félszcenírozott opera két felvonásban, egy részben, német nyelven, magyar és angol felirattal

Magyarországi premier

Húsvét hajnalán épp a Hiszekegyet éneklik a népek, mikor Faust, a wittenbergi egyetem tanára saját vérével aláírja a szerődést Mefisztóval... 
Így kezdődik Busoni operája, amit az I. világháború kellős közepén, 1916-ban kezdett komponálni, s amelyet élete fő alkotásának szánt. Nyolc éven keresztül dolgozott rajta, és saját halála akadályozta meg abban, hogy elkészüljön a művel. 
...a tudós az út végén becsukja a könyvet. Imádkozni kéne, de nem jönnek a szavak. Vajon egy jócselekedet elég-e a lelki üdvért? Még van egy kis idő éjfélig...

Részletek

Helyszín
Operaház
Dátum
2015. május 22.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
20:30
Szövegíró
Ferruccio Busoni
Rendező
Szabó Máté
Díszlettervező
Khell Csörsz
Jelmeztervező
Füzér Anni
Dramaturg, Magyar nyelvű feliratok
Kenesey Judit
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane
Karigazgató
Strausz Kálmán

Előadások

Operaház
Concertante bérlet
Operaház

Cselekmény

Prológus – Faust dolgozószobája Wittenbergben
Wagner, a tudós famulusa jelenti be három krakkói diák érkezését, akik a feketemágia könyvét, egy kulcsot és egy borítékot hoznak a „Mesternek”. A három diák titokzatos módon eltűnik.

II. Prológus – Ugyanott, éjfélkor
Faust kört rajzol maga köré a földre, és Lucifert szólítja. A bukott angyal szolgája, Mefisztó láng formájában jelenik meg. „Add meg maradék életemre minden vágyam beteljesülését. (...) Adj tudást, és az azzal járó szenvedést. (...) S a végén, ha kimerültem, te kérhetsz.” – sorolja kívánságait a tudós. „És akkor szolgám leszel.” – mondja Mefisztó. Faust megretten az alkutól, de odakint már várnak rá ellenségei: hitelezői, a papok és a katona (annak a lánynak a bátyja, akit Faust korábban szégyenben hagyott). Faustnak nem marad más választása: parancsára Mefisztó megöli a kint várakozókat. „A pokol munkája elkezdődött.” A távolból felhangzik a húsvéti kórus és a Hiszekegy. Faust aláírja a szerződést.

1. jelenet – A pármai udvar
A pármai hercegi pár esküvője utáni ünnepségen a ceremóniamester attrakcióként a híres Doktor Faustot mutatja be. A hercegné és Faust között első látásra vonzalom támad. Faust nekifog a mágiának: a nappalból éjszakát varázsol; a hercegné kérésére megidézi Salamon királyt, majd előtűnik mellette Sába királynője is. A hercegnek is feltűnik a hasonlóság Salamon és Faust, és Sába és a hercegné között... Második jelenésként Keresztelő Szent János és Salome tűnnek elő: a férfi Salome egy intésére meghalhat. A hercegné riadtan kiált fel, érzelmeit elárulván: „Nem halhat meg!” Az asszony hátrahagy mindent és követi Faustot.

2. jelenet – Kocsma Wittenbergben
Diákok faggatják Faustot: meséljen kalandjairól, szerelmeiről. Faust a távolba réved: szorongva idézi fel a pármai hercegné emlékét, akinek egy éve „vesztette nyomát”. Mefisztó lép a kocsmába és egy halott csecsemőt dob Faust lába elé; a pármai hercegné halott, és ezt küldi emlékül. Gúnyos dalban énekli meg az igazságot: Faust sorsára hagyta a várandós hercegnét. Az elszörnyedt diákokat megnyugtatja, hogy csak szalmabábu a csecsemő. A diákok elmenekülnek, Faustnak pedig trójai Helené jelenik meg, ám amint a tökéletes szépséget érintené, a látomás eltűnik. „Semmit sem tettem. Kezdhetem elölről.” – mondja a tudós. A három krakkói diák jelenik meg, közlik Fausttal, hogy aznap éjfélkor lejár az idő...

Utolsó jelenet – Havas utca Wittenbergben
Mefisztó éjjeliőr képében kongatja el az időt éjszaka. Faust visszatér oda, ahonnan elindult. A templomban a hívek az utolsó ítéletről énekelnek. Faust meglát egy koldust karján egy gyermekkel. Odamegy, hogy segítsen rajtuk, s döbbenten ismer rá a hercegnére, aki rábízza a gyermeket: „Még van idő, hogy befejezd a munkát!” Faust imádkozni próbál, ám a kereszten Krisztus helyett Helené jelenik meg. A tudós lefekteti a gyermeket a padlóra, ő maga újra a mágikus körbe lép, és „befejezi a munkát”: az utána következőre bízza az alkotás folytatását. Éjfélt üt az óra, Faust meghal. Teste helyén egy kamaszgyermek kel fel. „Rádhagyom életem, én, Faust – egy örök akarat.” 

A cselekmény az előadás húzott anyagának keresztmetszetét meséli el.