Marius Petipa – Alekszandr Gorszkij – Kaszjan Golejzovszkij – Michael Messerer / Ludwig Minkus

DON QUIJOTE

klasszikus balett

Kódfejtő

A podcast-sorozat alábbi adásában Petipa–Gorszkij–Golejzovszkij–Messerer/Minkus Don Quijote című balettjének keletkezéstörténetét, valamint az OPERA produkciójának koreográfusi koncepcióját ismerhetik meg.

Balett három felvonásban

A lovagregényeket lelkes gyönyörködéssel olvasó Don Quijote szükségesnek látja, hogy saját dicsőségére és a közjó érdekében beálljon kalandokat kereső kóbor lovagnak. Nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint a sérelmek orvoslását, a ferdeségek eligazítását, a jogtalanságok jóvátételét. Az OPERA La Mancha bús képű lovagjának népszerű történetét 2016-ban mutatta be új kiállításban. A Petipa, Golejzovszkij és Gorszkij koreográfiáiból összeállított, legendás 1940-es moszkvai előadást a Magyar Nemzeti Balett számára a világhírű orosz mester, Michael Messerer gondolta újra magyar látványtervezők közreműködésével.

Karmester
Paul Connelly
Don Quijote
Lecarpentier Léo Szakács Attila Kóbor Demeter
Sancho Panza
Topolánszky Vince Zhukov Dmitry Szegő András Kovtun Maxim
Kitri
Beck Maria Melnyik Tatyjana Yakovleva Maria García Carriera Claudia
Basil
Scrivener Louis Kiyota Motomi Timofeev Dmitry Rónai András
Espada
Kekalo Iurii Radziush Mikalai Zhurilov Boris Melnyik Vlagyiszlav
Utcai táncoslány
Pohodnih Ellina Skrypchenko Olha Kosyreva Diana Sharipova Elena
Mercedes
Földi Lea Carulla Leon Jessica Starostina Kristina Sharipova Elena
Gamache
Kovtun Maxim Kerényi Miklós Dávid Zhukov Dmitry
Kitri barátnői
Felméry Lili Chekurashvili Nutsa Takamori Miyu Wakabayashi Yuki Radziush Yuliya Pohodnih Ellina Pap Adrienn Li Jingxuan
Lorenzo
Kohári István Molnár Dávid Kerényi Miklós Dávid
Cigány szóló
Carulla Leon Jessica Guerra Yago Földi Lea Majoros Balázs Kosyreva Diana Taran Dumitru Taraszova Katerina Molnár Dávid
Ámor
Takamori Miyu Li Jingxuan Wakabayashi Yuki Sorokina Nadezhda
A driádok királynője
Skrypchenko Olha Lee Soobin Muromtseva Ganna Quintao Rachel
Pas de six szóló lányok
Konstantinova Anastasiia Lee Soobin Sharipova Elena Muromtseva Ganna Crnić Nika Chekurashvili Nutsa Carulla Leon Jessica Horányi Adrienn
Pas de six lányok
Ovcharenko Stefanida Barbaglia Matilde Noemi Krupp Anna Sorokina Nadezhda Solomon Théa Quintao Rachel Horányi Adrienn Roselli Lisa
Fandango szóló
Sawatzki Aglaja Melnyik Vlagyiszlav Kulikova Xénia Kóbor Demeter Földi Lea Barbieri Raffaello Adachi Yuiko Kekalo Iurii
Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei.

Előadások

Bemutató: 2016. november 19.

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
21. Miller Lajos bérlet
A jegyek pillanatnyi ára a kereslet-kínálat függvényében változhat.
Magyar Állami Operaház
12. Róka István bérlet
Magyar Állami Operaház
22. Volf Katalin bérlet
A jegyek pillanatnyi ára a kereslet-kínálat függvényében változhat.
Magyar Állami Operaház
14. Berczelly István bérlet
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
A jegyek pillanatnyi ára a kereslet-kínálat függvényében változhat.
Magyar Állami Operaház

Cselekmény

Prológ
A lovagregényeket lelkesen faló Don Quijote nyakába veszi a világot, hogy olyan hőstetteket hajtson végre, melyek dicsőséget hoznak nevének. Fegyverhordozójának a józan életű Sancho Panzát fogadja, akinek nem kenyere az álmodozás.

I. felvonás
Barcelonában ünnepség zajlik. Lorenzo fogadós lánya, Kitri a borbéllyal, Basillal kacérkodik. Bár Basil szereti a lányt, Lorenzo nem tartja méltónak a borbélyt Kitri kezére és elkergeti a férfit. A fogadós abban reménykedik, hogy lányát Gamache, a gazdag nemes veszi majd el, Kitri azonban nyíltan ellenszegül apja akaratának.
A mulatság csúcspontján Don Quijote jelenik meg a téren, oldalán hű fegyverhordozójával, Sancho Panzával. A lovag a fogadóst egy várúrnak véli, és nagy tisztelettel köszönti. Lorenzo hasonló modorban válaszol, és meghívja Don Quijotét a fogadójába. Sancho Panza a téren marad, de amikor néhány fiatal suhanc ugratni kezdi, Don Quijote azonnal szolgája segítségére siet.
Kitrit megpillantva a lovag úgy véli, hogy szíve hölgyét, a gyönyörű Dulcineát látja, aki álmaiban jelent meg neki. Kitri azonban megszökik szerelmével, Basillal. Lorenzo, Gamache és Don Quijote a nyomukba erednek.

II. felvonás
Lorenzo, Gamache és Don Quijote egy ivóban talál Kitrire és Basilra. Lorenzo szeretné azonnal bejelenteni lánya és Gamache eljegyzését, ám Basil – ahogy Kitrivel előzőleg eltervezték – öngyilkosságot színlel. A lány kedvese „holtteste” fölött zokog. Don Quijote nemes érzelmektől szított felháborodásában szívtelennek nevezi Lorenzót, és kardjával fenyegetőzve arra kényszeríti a férfit, hogy áldását adja a lány és a „halott” borbély egybekelésére. Basil talpra szökken: elérte célját, nem kell hát tovább halottnak tettetnie magát.
A szélmalmok tövében cigánytábor és utazó bábszínház tanyázik. Don Quijote és Sancho Panza jelenik meg. A bábszínház direktora meghívja a lovagot az előadásukra. A lovag feszült figyelemmel követi a darabot, és – megfeledkezve arról, hogy csak színházat lát, – kivont karddal ront a színpadra, hogy megvédje az oltalomra szorulókat. Miszlikre aprítja a díszletet, szétkergeti a bábokat, majd a szélmalmot gonosz varázslónak hiszi, akit le kell győznie. A malom egyik lapátjába kapaszkodva a magasba emelkedik, ahonnan a földre zuhan.
A sebesült Don Quijote és hű fegyverhordozója az erdőben kóborolnak. A lovag szerint az erdő tele van szörnyekkel és óriásokkal. Sancho Panza lefekteti urát aludni, és vízért siet. Don Quijote álmában újra látja szíve hölgyét, Dulcineát, akit Ámor és driádok vesznek körül. Sancho Panza a vadászatát félbeszakító hercegi pár társaságában tér vissza. Könyörögve kéri őket, hogy segítsenek Don Quijotén. A hercegi pár meghívja a lovagot, hogy látogassa meg őket kastélyukban.

III. felvonás
A hercegi kastélyban minden készen áll Don Quijote méltó fogadására. Miután Sancho Panza elmesélte Kitri és Basil beteljesült szerelmének történetét, a herceg és a hercegnő nagyvonalúan felajánlja, hogy az ifjú pár lakodalmát a kastélyban üljék. Don Quijotét és Sancho Panzát a kitüntetett vendégeknek járó díszhelyre ültetik. Kezdetét veszi az ünnepi ceremónia. Don Quijote áldását adja Kitri és Basil frigyére, melynek létrejöttében maga is segédkezett. Az ünnepség folytatódik. Mindenki köszönetét fejezi ki a hős lovagnak és hű fegyverhordozójának.