Mezei Gábor Péter; Lendvay Kamilló

HungarianLateNight

opera 18 premier

Operák magyar nyelven, magyar felirattal

Lendvay Kamilló 1978-as operáját, A tisztességtudó utcalányt először láthatják az Opera műsorán, csakúgy, mint a fiatal zeneszerző, Mezei Gábor Péter A ravatallal szemben című művét. Mindkét mű női sorsokat állít középpontba, az egyik egy klasszikus Sartre-színdarab feldolgozása, a másik egy kortárs kamaradarab. A téma mégis hasonló: mindkettő egyetemes szinten feszegeti azt, hogy mások feláldozása árán elérhető-e a valódi boldogság és boldogulás.

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy A ravatallal szemben című előadás során stroboszkópot használunk.

Mezei Gábor Péter

A ravatallal szemben

A ravatallal szemben tudatos és tudatalatti vonzódásainkról, családi és szerelmi kötődéseinkről szól, melynek hol áldozatául esünk, hol manipulatív módon használjuk őket mások ellen. A darab azt feszegeti, hogy mások feláldozása árán elérhető-e a valódi boldogság és boldogulás.
Dóra és Rita, egy elismert és befolyásos üzletember két lánya, apjuk temetéséről érkeznek haza. A gyász pillanatai felidézik a múltat, amely egyikük számára tragikus fordulatot hoz, míg a másik lánynak egyben a jövőt is jelenti: a temetésen ugyanis felfigyel egy férfira, aki csak őt nézi.

Lendvay Kamilló

A tisztességtudó utcalány

„Ha operatémáról esik szó, számomra nem előfeltétel, hogy irányzatok valamelyikének tegyen eleget. Sokkal fontosabb – talán a legfontosabb –, hogy az általam választott témában társadalmi háttere legyen az ember sorsának; a drámai anyag olyan érzelmi-indulati töltést hordozzon, hogy a zene magasrendű társként közvetítse az emberi szóval el nem mondhatót” – írta operájáról Lendvay Kamilló. Jean-Paul Sartre darabján alapul az opera, így a 2020/21-es évad francia operasorozatának a részét képezi. Lizzie tipikus sartre-i hős, akinek egy ártatlan ember életéről kell döntenie, miközben a saját egzisztenciája is kockán forog. Sorsát az dönti el, miként él a választás szabadságával. Lendvay Kamilló eredetileg tévéoperának szánt műve – melynek címszerepét az Opera fiatal szopránja, Pászthy Júlia alakította. Ezúttal a LateNight-sorozatban, az Eiffel Műhelyház színpadán kap helyet. Az Opera produkcióját Székely Kriszta rendezte.
Karmester
Vajda Gergely
Lizzie
Keszei Bori
Fred
Balczó Péter
Néger
Cser Krisztián
Clark szenátor
Káldi Kiss András
Első rendőr
Csiki Gábor
Második rendőr
Bakó Antal

Előadások

Zeneakadémia – Solti terem
Zeneakadémia – Solti terem
Zeneakadémia – Solti terem
Zeneakadémia – Solti terem
Zeneakadémia – Solti terem

Cselekmény

A ravatallal szemben

I. felvonás
Rita és Dóra, a fiatal testvérpár fáradtan érkezik haza apjuk temetéséről. A férfi köztiszteletben álló üzletember volt, a ravatalnál maga a miniszter olvasta fel az elnök levelét. Dóra végigbőgte a szertartást. A két lány feleleveníti a múltat, a közös karácsonyokat, születésnapokat. Apjuk egyedül nevelte fel őket, de így is gyönyörű gyerekkort teremtett számukra. Bár a lányok erősen kötődtek hozzá, kapcsolatukban mégis volt valami különös és titokzatos. Dóra meg van róla győződve, hogy Ritát sokkal jobban szerette apjuk, ő volt a kedvence. Ezzel Rita is tisztában volt, de igyekezett elérni, hogy apjuk a testvérét is ugyanúgy szeresse. Ám apjukat Dóra anyjára emlékezteti, és talán ennek is köszönhető, hogy a lány minden közeledését elutasította, sőt, egyenesen feszélyezte, ha kettesben voltak.
Dórának a temetésen egyetlen kellemes emlék sem jutott eszébe apjáról, ezért még keservesebben sírt. Rita ezalatt felfigyelt egy férfira, aki pontosan a ravatallal szemben állt, távol a tömegtől. Ritát elöntötte a forróság. Ettől kezdve csak vele tudott foglalkozni a gyász perceiben. A férfi le nem vette róla a szemét, majd szégyellősen elfordult, ha Rita rajtakapta.
Az este folyamán Rita belehajszolja Dórát az önostorozásba és öngyűlöletbe, ami végül megérleli benne az elhatározást: végez magával.

II. felvonás
Rita és a ravatallal szemben álló Férfi érkezik Dóra temetéséről, amire alig néhány ember jött el. Rita remélte, hogy a Férfi újra ott lesz, bár azt nem tudja, honnan ismerte a nővérét. Kiderül, hogy a Férfi gyakran megfordult náluk korábban, mint apjuk üzleti partnere. Rita egyáltalán nem emlékszik rá a múltból, mint ahogy apja egyetlen más üzletfelére sem. A Férfi úgy emlékszik Ritára, mint aki állandóan apja nyakán lógott. A Férfit mérhetetlenül bosszantotta, hogy Rita észre sem veszi, rá se hederít.
A Férfi nagyon sajnálja, ami Dórával történt. Úgy emlékszik rá, mint aki nagyon sokat nevetett, előzékeny volt, kedves és figyelmes. Rita is sajnálja a történteket, Dóra után mehetett volna, talán megakadályozhatta volna az öngyilkosságát. Ám azt érezteti, volt tettében némi szándékosság, azért terelte nővérét az öngyilkosság felé, mert újra akarta látni a Férfit, és ennek ez volt az egyetlen módja: remélte ugyanis, hogy ezen a temetésen is ott lesz.
Az is kiderül, hogy röviddel a lányok apja halála előtt a Férfi üzleti megállapodást kötött az apjukkal. Az apa aláírt egy számára előnytelen szerződést, majd átutalt a Férfi számlájára egy olyan összeget, ami aztán csődbe vitte. Mindez azért történt így, hogy Rita végre észrevegye a Férfit. Két embernek azért kellett meghalnia, hogy ők végre egymásra találjanak.

A tisztességtudó utcalány


Lizzie MacKay a nyugodtabb élet reményében egy kisvárosba költözik az amerikai Délen. Azonban már odafelé tartva véletlenül egy szörnyű, tragédiába torkolló összetűzés részesévé, koronatanújává válik: fehér és fekete férfiak vitatkoznak össze a vonaton, melynek következtében egy fehér lelő egy fekete férfit, akinek társa elmenekül. A gyilkosságot Thomas, a szenátor egyik fia követi el. Lizzie élete ettől kezdve pokollá válik.
A vonatról elmenekülő fekete férfi kétségbeesetten keresi fel a lányt másnap reggel a lakásán, aki dühösen próbálja őt elküldeni. Az ártatlan férfi azonban senki másra nem számíthat Lizzie-n kívül, ő az egyetlen, aki mellé állhat. Azt kéri, Lizzie menjen el a bíróhoz, és mondja el neki az igazat. A lánynak azonban korábban már meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással, ezért hallani sem akar erről: egy utcalány nem lehet az igazság bajnoka. De azt megígéri, ha tanúnak idézik, az igazságot fogja vallani, miszerint a Néger ártatlan.
Lizzie fürdőszobájából Fred lép ki: az együtt töltött éjszaka után a lánynak még a nevét sem akarja elárulni, és álszent módon hallani sem akar arról, hogy mi történt köztük az éjszaka. Bár Lizzie érzelmesen és nagylelkűen felajánlja, hogy eltekint a fizetéstől, mert Fred volt az első vendége, a férfi egy tízdollárost tesz az asztalra. A lány találgatni kezdi, vajon mennyit ér a vele töltött éjszaka, majd miután szembesül vele, felháborodottan utasítja vissza a megalázóan csekély összeget. Sértettségében visszavág: nagy szajha az a nő, aki nem tanítja meg a fiát a nők megbecsülésére. Ekkor a férfi elárulja, hogy ő a szenátor fia, és csakis azért töltötte itt az éjszakát, mert a tegnapi vonatúton a gyilkossággal vádolt fehér férfi a testvére. A lányt arra akarja rávenni, menjen el a bíróhoz, és vallja azt, hogy a vonaton a feketék meg akarták erőszakolni, ekkor segítségért kiáltott, a négy fehér utas pedig a segítségére sietett. Az egyik fekete kést rántott, vagyis Thomas önvédelemből lőtt. 
Lizzie tiltakozik: ezt a szívességet nem fogja megtenni, csakis az igazat hajlandó elmondani. Fred gúnyosan vág vissza: egy tízdolláros utcalánynak senki nem hiszi el az igazat. Amikor megérkezik a rendőrség, Fred zsarolni kezdi Lizzie-t, miszerint a prostitúciót itt is büntetik. Ötszáz dollárt ígér a lánynak Thomas megmentéséért.
A rendőrök Clark szenátor villájába viszik a lányt, ahol eredménytelenül próbálják jobb belátásra bírni. Lizzie konokul hallgat, és minden fenyegetés ellenére sem hajlandó aláírni a hamis tanúvallomást. Fred Thomas fényképét mutatja neki: egy ilyen csodálatos, értékes fehér férfit áldozna fel egy hitvány négerért. Arra kényszeríti a lányt, hogy letérdeljen a férfi fényképe előtt. A belépő Clark szenátor azonnal felismeri a helyzetet, és felsegíti a földről a lányt, majd kiküldi a két rendőrt a szobából. Más eszközöket vet be. Elmondja, hogy ő hisz a lány vallomásának, miszerint a Néger nem vétett ellene, ám az egész nemzetet idézi elé: ha a polgárok előtt kell választania a mihaszna, hálátlan néger és a gyilkos Thomas feláldozása között, akkor mégis ez utóbbi mellé kell állnia, hiszen ő nemcsak különb, de óriási hasznot is hajt a társadalomnak. Ékesszólása hat a lányra, aki szinte megdelejezve aláírja a vallomást. Amint Clark és Fred kilép a szobából, Lizzie magához tér, de már hiába kiáltja, hogy tépjék szét a papírt.
Aznap este üldözői elől újra Lizzie-hez menekül a Néger. A lány megtörten vallja meg, hogy túl későn jött rá: manipulálták. Azt vallotta, hogy bántalmazta a Néger, ezért keresi most az egész város. Lizzie azt várja, a Néger rátámad, ehelyett azonban különös részvét alakul ki köztük. Lizzie a fürdőszobájába bújtatja a férfit a rendőrök elől, majd elővesz egy pisztolyt a táskájából és a bejáratra szegezi. Fred tántorog be az ajtón. Ruhája szakadt és véres. Egy feketét lincseltek meg éppen. A férfi gyengévé és kiszolgáltatottá vált a lánnyal szemben, mert az megbabonázta, és folyton csak ő jár az eszében. Hirtelen észreveszi, hogy valaki van a lakásban. Kirángatja a fürdőszobából a feketét, akinek sikerül kirohannia a lakásból. Fred üldözőbe veszi. Lizzie az asztalra dobja a pisztolyt, még ezt sem tudta használni. Fred hamarosan visszatér. Megbűvölten mondja a lánynak: egy kertes házba viszi őt, ahol ő lesz az úrnő, s a férfi minden éjjel felkeresi majd.