M. Petipa / Solymosi T. / Mirzoyan A. / Prokofieva I. / W. Forsythe / H. Lander / L. Minkus / L. Delibes / F. Schubert /

KORLÁTOK NÉLKÜL

klasszikus balett
Elmarad

Balettest három részben

Korlátok nélkül. Egy klasszikus és három neoklasszikus balett, amelyek a kivitelezhetőség határait feszegetik, s amelyek a táncosoktól emberfeletti teljesítményt, virtuóz technikai tudást kívánnak meg. Az est első darabja a közelmúltban bemutatott Paquita-szvit, amelyben Mirzoyan Albert, Irina Prokofieva és Solymosi Tamás a legendás koreográfus, Marius Petipa egyik gyöngyszemét dolgozta át. William Forsythe A tökéletesség szédítő ereje című darabját a klasszikus technika előtt való igazi főhajtásnak szánta, amely az est során beékelődik George Balanchine két darabja, a Sylvia pas de deux és a Téma és Variációk című egyfelvonásosai közé, amelyek pedig szó szerint a technikáról, annak gyakorlásáról, elsajátításáról szólnak.

M. Petipa / Solymosi T. / Mirzoyan A. / Prokofieva I. / L. Minkus / É. Deldevez / L. Delibes / R. Drigo / D. Auber

Paquita-szvit

Kevés olyan alkotás keletkezett a klasszikus balett történetében, melynek annyi verziója létezne, amennyi a Paquita-szvitnek vagy másképpen Paquita Grand Pas (classique)-nak. Marius Petipa készítette az eredeti Paquita című francia balettből az új darabot, melyből karöltve Ludwig Minkus zeneszerzővel összeválogatta a főbb számokat. A művet az 1882-es oroszországi bemutatója óta máig úgy adják elő a világban, hogy annyi variációt és szólót használnak fel, akár külső forrásból hozzátesznek, amennyit az adott produkció koreográfusa megálmodik. Sőt a darab különlegessége, hogy gyakran a fellépő táncosok a saját személyükre szabottan határozzák meg, mely számot táncolják, vagy éppen az ő számukra készített koreográfiát adják elő.


Az Eiffel Műhelyház színpadán ezúttal Mirzoyan Albert, Prokofieva  Irina balettmesterek és Solymosi Tamás balettigazgató, a Magyar Nemzeti Balett nagy mesterei dolgozzák át és viszik színre Petipa koreográfiáját.

George Balanchine / Léo Delibes

Sylvia Pas de Deux

A klasszikus balettet megújító George Balanchine gyakran értelmezte újra a balett-történet népszerű témáit, ezért a táncos neoklasszicizmus megteremtőjét is benne tisztelhetjük. Diána nimfájának történetből 1876-ban Léo Delibes írt egész estés balettet, amely később több alkotót is megihletett. Köztük Seregi Lászlót, akinek Sylvia című atelier-komédiáját az Opera ma is műsoron tartja. Balanchine 1950-ben New York-ban bemutatott koreográfiája a klasszikus műfaj gyöngyszemeként ragyog ki a mester modern alkotásainak sorából. A 12 perces mű igazi technikai bravúr, melyet 2019-ben mutatott be először a Magyar Nemzeti Balett.William Forsythe / Franz Schubert

A tökéletesség szédítő ereje – The Vertiginous Thrill of Exactitude

William Forsythe amerikai balettművész és koreográfus alkotásai a klasszikus technikából indulnak ki, de akár a szélsőségekig képes továbbgondolni azokat. Ennek példája A tökéletesség szédítő ereje című 11 perces darab is, amely három női és két férfi táncosra készült: szólók, pas de deux-k, pas de trois-k és együttesek váltakoznak cselekmény nélkül Schubert 9. („Nagy”) szimfóniájának virtuóz és fennkölt utolsó tételére.
A klasszikus technika előtti főhajtás ez a mű, amely ma már az egyik legnagyobb kihívásokat támasztó rövid balettnek számít. A Középre, kissé megemelve után ez a második Forsythe-darab, amelyet a Magyar Nemzeti Balett repertoárra tűz.

„Kecses, éteri és pontos.” (Horeczky Krisztina, Tánckritika.hu)

George Balanchine / Pjotr Iljics Csajkovszkij

Téma és variációk

Csajkovszkij az 1877-es Hattyúk tava és az 1890-es Csipkerózsika megírása között négy zenekari szvitet írt, melyek bár nem táncművek számára készültek, George Balanchine szerint azonnal a tánc képzetét hívják elő. A Téma és variációk, ez a ma már klasszikusnak számító koreográfia, csakúgy, mint Balanchine Ballet Imperial című műve, az orosz klasszikus balett fénykorát idézi, annak állít emléket. A szimfonikus balett, mely nem a narratívával, hanem magán a táncformán keresztül kíván kommunikálni a közönséggel, a Harmadik zenekari szvit utolsó tételére készült. Az egész mű a klasszikus balett könnyed eleganciáját és szerkesztési elveit hordozza, míg minden táncmozdulat a zenei tétel finom történéseire reagál, és a zenei kompozícióval együtt épül a végső polonéz utolsó katartikus akkordjáig.

„A Magyar Nemzeti Balett társulata ezt a neoklasszikus kihívást [amit a Téma és variációk jelentett] táncos könnyedséggel teljesítette. (…) Az elegáns díszletet Rózsa István tervezte, a jelmezeket Rományi Nóra alkotta, a fénydizájn pedig Solymosi Tamás balettigazgató munkája.” (Ira Werbowsky, Der neue Merker)

Előadások

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
21 Volf Katalin bérlet
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
37. ifj. Harangozó Gyula bérlet
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
27. Pártay Lilla bérlet
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem