Giacomo Puccini

Messa di Gloria / Lidércek

opera
Egyetlen retrospektív Puccini-fesztivál sem lehet meg a szerző ifjúkori művei nélkül, így a Messa di Gloria és Puccini első operája sem maradhat ki az Opera idei műsorából. Nézőink egy estén hallgathatják meg a két művet, melyek között a Lidérceket ihlető balettből, a Giselle-ből is megidézünk három híres részletet a Magyar Nemzeti Balett művészeinek előadásában.

Műsor:


Puccini: Messa di Gloria

Lavrovszkij / Adam: Giselle – Nagy pas de deux

Puccini: Lidércek


Giacomo Puccini

Messa di Gloria

Puccininek már kisgyermekként élete részévé vált az egyházi zene: kisfiúként énekelt a templomkórus alt szólamában, ötéves korától tanult orgonálni édesapja irányításával, majd annak halála után – tízéves korától – a bencés templom orgonistájaként segítette a családot a fizetésével. A Messa di Gloriát mindössze 22 évesen írta, és a misét a luccai bemutató után hosszú évekig a feledés homálya borította.
Az egyházi mű több részlete ismerősen csenghet, mivel azokat később felhasználta operáiban: a Tosca I. felvonásának fináléjában a Gloria részlete, a Manon Lescaut II. felvonásának madrigáljában az Agnus Dei szólal meg, az Edgar című opera ravatali jelenetében pedig a Kyrie részleteire ismerhetünk rá.

Leonyid Lavrovszkij / Adolphe Adam

Giselle – Részlet

Giselle
Ivanova-Skoblikova Sofia
Albert gróf, Bathilde vőlegénye
Balázsi Gergő Ármin

Giacomo Puccini

Lidércek

Puccini diákéveinek végén egy pályázatra írta meg első operáját, a Lidérceket, amelyet említésre sem méltatott a bizottság. Tanára, Amilcare Ponchielli közbejárására a Ricordi kiadó és Arrigo Boito támogatásával mégis bemutatták Milánóban; zajos sikerének köszönhetően Puccini elindult a pályán. Az opera érzelemgazdag melódiájú története ugyanazon a legendán alapszik, mint a Giselle című balett: a menyasszonyát elhagyó férfin az erdőkben élő villik, a szerelmi bánatba belehalt lányok szellemei állnak bosszút. 
A Lidércek Magyarországon most először kerül színre, és Puccini Messa di Gloria című művével látható egy estén.
Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara
Karigazgató: Pad Zoltán

Előadások

Erkel Színház – Nagyszínpad