Dohnányi Ernő; Hubay Jenő

SIMONA NÉNI / A CREMONAI HEGEDŰS

klasszikus opera 12

február 13., vasárnap 11:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Vígoperák egy-egy felvonásban, magyar nyelven, angol felirattalRészletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2022. február 13.
Kezdés ideje
11:00
Befejezés ideje
13:45

Dohnányi Ernő

Simona néni

Dohnányi Ernő azon magyar zeneszerzők egyike, akiknek műveit sokkal ritkábban játsszák, mint megérdemelnék. Az Opera igyekszik tenni ez ellen: A vajda tornya és A tenor után most a Simona nénit, a Zeneakadémia egykori főigazgatójának első operáját tűzi műsorra.

Simona néni egy apácazárda szigorúságával tartja Beatricétől távol a kérőket, ódon itáliai villájában. A nénit fiatal korában faképnél hagyták az oltárnál, és azóta mindenkit óv a szerelmi csalódásoktól. Nuto, a hűséges háziszolga gondoskodik arról, hogy egy férfi se tehesse be a lábát. Nem sejtik, hogy egy kérő álruhában már bejutott: Ghino gróf süketnéma kertésznek tetteti magát.  A megfelelő pillantra vár, hogy szerelmet valljon a szépséges Beatricének, és megszöktesse a birtokról. Egyszer csak megjelenik Ghino vén, hóbortos cimborája, Florio gróf is, aki régi ismerősre talál a villában. Ez a találkozás nem várt hatással van a fiatal szerelmesek életére is.

Zeneszerző
Dohnányi Ernő
Áthangszerelte
Kalocsai Andrea
Szövegíró
Victor Heindl
Magyar szöveg
Galambos Attila
Dramaturg
Gasztonyi Kálmán
Rendező
Varga Bence
Díszlettervező
Fekete Anna
Jelmeztervező
Schütz Nikolett
Világítástervező
Csontos Balázs
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane

Hubay Jenő

A cremonai hegedűs

A cremonai hegedűs Hubay Jenő legnépszerűbb operája, melyet 1894-ben mutattak be Budapesten. Ünnepi alkalmakkor a zeneszerző játszotta benne a nevezetes hegedűszólót. A mű nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy sikert aratott: Németországban, Svájcban és Ausztriában, sőt New Yorkban is bemutatták. Így Goldmark Károly műve, a Sába királynője után ez a második magyar opera, mely eljutott a tengerentúlra. 1987-ben tévéjáték készült belőle, de az elmúlt több mint harminc évben nem játszották. Most a Sancta Susanna rendezésével már figyelmet szerzett Varga Bence állítja színpadra.

Ferrari mester, a hegedűiről híres Cremona város céhelnöke bejelenti, hogy a polgármester pályázatot hirdet mesterhegedű készítésére. A nyertes jutalma egy aranylánc, illetve a leánya, Giannina keze. Giannina megrökönyödik azon, hogy apja egyszerűen hozzáadná a verseny győzteséhez, anélkül, hogy az ő véleményét meghallgatná. Giannina gyerekkori játszótársába, a jóképű és népszerű Sandróba szerelmes, aki Ferrari mester céhműhelyében dolgozik. A fiú, hogy megszerezze magának a leányt, jelentkezik a pályázatra egy szépen szóló hegedűvel, de a púpos Filippo, Ferrari mester másik tehetséges tanítványa is benevez. A helyzet pikantériája, hogy Sandro és Filippo jóbarátok.

Zeneszerző
Hubay Jenő
Áthangszerelte
Andorka Péter
Szövegíró
François Coppé Henri Beauclair
Magyar szöveg
Galambos Attila
Rendező
Varga Bence
Díszlettervező
Fekete Anna
Jelmeztervező
Schütz Nikolett
Világítástervező
Csontos Balázs
Dramaturg
Gasztonyi Kálmán
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane
Karigazgató
Csiki Gábor

Előadások

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Cselekmény

SIMONA NÉNI

Az ódon villa kerítéséhez vándor érkezik. Dalával fölébreszti a fiatal, magányos Beatricet, és fölkelti a kertész figyelmét. Kiderül, hogy az önjelölt dalnok a korhely Florio gróf, a kertész pedig az ifjú Ghino gróf, álruhában. Ghino süketnémának adja ki magát, hogy szerelme, Beatrice közelében lehessen. A régi cimborák nem élvezhetik sokáig a viszontlátás örömét, Nuto, a háziszolga megzavarja őket. Simona néni, a ház úrnője parancsba adta, hogy nem léphet be más férfi a birtokra. A kertésznek öltözött gróf ezért az üvegházban rejti el öreg barátját. A kalandra vágyó Beatrice fájlalja, hogy az ismeretlen dalnok eltűnt. Nem tudja, Ghino azért kockáztatja az életét, hogy kivárja a megfelelő pillanatot, és végre megszöktesse őt. 
Beatrice nem érti, miért kell a férfiakat elűzni a háztól. Simona néni elárulja, hogy ifjú korában szerelmes lett, de szörnyen becsapták, otthagyták az oltár előtt. Kiábrándult a férfiakból, ekkor vette magához Beatricet. Félti a szenvedéstől, melyet egykor neki kellett átélnie. Nuto bejelenti, hogy a Szent Ágota apácazárdából küldött érkezett. Simona siet, fogadnia kell a magasrangú vendéget. 
Beatrice és cserfes szolgálóleánya kettesben maradnak. Giacinta tapasztalatból meséli, milyen az, amikor egy lány őszintén szerelembe esik. Szemléltető eszközként odarendeli magához a kertésznek öltözött Ghinót. Szegény fiút zavarba ejti a váratlan helyzet. Giacinta szerint a szerelem miatt érdemes kockáztatni és vállalni még a fájdalmat, csalódást is. Mikor Giacinta visszamegy a villába dolgozni, Ghino fölfedi magát. Megörülnek egymásnak, elrejtőznek a lúgasban. 
Simona néni bizalmasan beszél Nutoval arról, hogy ideje volna Beatricet apácazárdába küldeni. Gyanús hangokra lesznek figyelmesek a lúgas felől. Lebukik a szerelmespár, Nuto azonnal Ghinóra támad. Beatrice segít szerelmének elmenekülni. 
Simona megfenyegeti Beatricet, hogy zárdába küldi. Florio gróf, aki mindvégig az üvegházban rejtőzködött, most fölfedi magát. Kiderül, hogy az öreg vándor törte össze az ifjú Simona szívét. Florio kalandozásai végén rájött, hogy magányosan nem ér sokat az élet, a legfontosabb erény a hűség. Simona néni nehezen, de beismeri, hogy a vén csibész még hatással van rá. Gyorsan bemennek hát a lugasba, hogy felelevenítsék az emlékeiket. 
Beatrice nem akar bevonulni az apácazárdába, Giacintával szökni készül. Ebben megakadályozza a visszatérő Ghino gróf. Mindannyian észreveszik Simona nénit és Florio grófot ölelkezés közben. Simona néni saját lebukásából tanulva beismeri, hogy a szívnek nem lehet parancsolni, az ember nem foszthatja meg magát a szerelemtől. Ghino kérésére áldását adja hát az ifjú párra. Mindenki boldogságra lel, csak Nuto jár pórul: rá maradt a kerti munka, most, hogy nincs kertész. 

A CREMONAI HEGEDŰS
Ferrari mester, a hegedűiről híres Cremona város céhelnöke kihirdeti, hogy a polgármester pályázatot hirdet mesterhegedű készítésére. A nyertes jutalma egy aranylánc, illetve leánya, Giannina keze. Giannina megrökönyödik azon, hogy apja egyszerűen hozzáadná a verseny győztesének, anélkül, hogy az ő véleményét meghallgatná. Giannina gyerekkori játszótársába, a jóképű és népszerű Sandróba szerelmes, aki Ferrari mester céhműhelyében dolgozik. A fiú, hogy megszerezze magának a leányt, jelentkezik a pályázatra egy szépen szóló hegedűvel, de a púpos Philippo, Ferrari mester másik tehetséges tanítványa is benevez. A helyzet pikantériája, hogy Sandro és Philippo jóbarátok, soha nem vetélkedtek egymással. 
A pletykák szerint Philippo olyan hangszert készített, aminek nincs párja a világon. Egy alkalommal Philippót a városi suhancok gúnyolni és rúgdosni kezdik, mikor a jólelkű fiú meg akarja menteni egy kóborkutya életét. Giannina a segítségére siet. A lánnyal őszinte jóbarátok, Giannina fogadta be az árva Philippót. 
Philippo összeszedi a bátorságát és elárulja a leánynak, hogy ő is pályázik majd a kezére. Gianninát ez kétségbe ejti, hiszen mást szeret, nem akarja megbántani a barátját. A leány unszolja Philippót, hogy játsszon el neki egy dalt a csodahegedűn, tudni akarja, hogy Sandrónak milyen esélyei vannak a győzelemre. 
Gianninát meghatja a hegedű hangja, és bevallja Philippónak, hogy ő Sandrót szereti. A jólelkű Philippót lesújtja a hír. Még az öngyilkosság is megfordul a fejében, de önzetlenségében úgy dönt, titokban kicseréli a két hangszert, hogy így segítse riválisa győzelmét. Félve a kudarctól, Sandrónak is eszébe jut, hogy lopva kicserélhetné a hegedűket, és ez segíthetné a verseny és Giannina kezének elnyerésében. Így akaratlanul is visszacseréli a hangszereket.
Cremona főterén kerül sor a nagy versenyre, amelyet a sajnálatos cserének köszönhetően végül mégis Philippo nyer meg. A Polgármester átadja neki az aranyláncot, Ferrari mester pedig elébe vezeti leányát. A becsületes hegedűs azonban lemond Giannina kezéről. Gianninát átadja Sandrónak, ő maga pedig elindul vándorútra, hírnevet szerezni magának hegedűjével. A boldog fiatalok a város lakóival együtt ünneplik Philippo nagylelkűségét és művészetét.