Szálinger Balázs: Krizantémok, avagy Liù halála

színházi előadás

június 9., vasárnap 20:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy-terem

Kamaradarab sok zenével, magyar nyelven

ŐSBEMUTATÓ

Puccini köztudottan rajongott a női nemért, ám ezt felesége, Elvira egyre kevésbé tolerálta. Az asszony féltékenységének áldozata cselédjük, Doria Manfredi lett, akit még akkor is üldözött a gyanúsítgatás, miután elcsapták a Puccini-házból. A lány végül öngyilkos lett; ártatlansága a boncolás során bebizonyosodott. 15 évvel később a zeneszerző Doria emlékét a Turandot önfeláldozó szolgálólányának alakjában örökítette meg: Liù hattyúdala az utolsó partitúraoldal, melyet Puccini a saját halála előtt befejezett.
Az Opera 2018-tól operatörténeti alaphelyzetű drámák inspirálásával szeretné a kortárs magyar irodalmat támogatni és az opera ügyét szolgálni. A Siegfried-idill után ismét Szálinger Balázs József Attila-díjas költő-színműírót kérte fel az intézmény, hogy a Krizantémok c. Puccini-vonósnégyes és a Turandot dallamainak ihletésére színdarabot írjon a cselédlány tragikus történetéből.


Az Eiffel Műhelyház megközelítéséről itt tájékozódhat.
AZ ELŐADÁS TELTHÁZAS, ERRE AZ IDŐPONTRA TOVÁBBI REGISZTRÁCIÓKAT NEM TUDUNK FOGADNI

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy-terem
Dátum
2019. június 9.
Kezdés ideje
20:00
Befejezés ideje
21:15
Drámaíró
Szálinger Balázs
Zene
Giacomo Puccini
Koncepció
Ókovács Szilveszter
Rendező
Szilágyi Bálint
Látványtervező
Márkus Sándor
Dramaturg
Orbán Eszter
Zongorán közreműködik
Mikó Szilvia

Előadások

Eiffel Műhelyház – Bánffy-terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy-terem

Cselekmény

Puccini épp A Nyugat lánya című operáját írja. Doria Manfredi négy éve szolgál a Puccini házban, ahol családtagként bánnak vele. Isteníti a mestert, aki, bár boldogan él családja körében, minden műhöz új múzsát keres. Most épp a lány unokatestvére, Giulia személyében találta meg a nőt, akiről az opera főhősét mintázza. Felesége, Elvira, megérzi, hogy új viszonyba keveredett, de egy félreértés miatt Doriát vádolja árulással az egész világ előtt. A fiatal lány a halálba menekül, de Puccini örökéletűvé teszi: róla mintázza az áldozatos szolga, Liù szerepét a Turandotban. Az ő áriája az utolsó zenei anyag, amit a mester halála előtt papírra vet.